Preskocit navigáciu

Unikátne cvičenie preverí slovenských IT špecialistov Základne stacionárnych KIS


Unikátne cvičenie preverí slovenských IT špecialistov Základne stacionárnych KIS

V týchto dňoch sa koná medzinárodné cvičenie CDX (Cyber Defence Excercise), ktoré má preveriť schopnosti a reakcie našich špecialistov v oblasti informačných technológií. Celé cvičenie je pod záštitou NATO a Centra výnimočnosti pre oblasť spoločnej kybernetickej ochrany, sídliaceho v Estónsku.

Cvičenia CDX sa zúčastňuje viacero tímov z rôznych krajín vrátane slovenských ozbrojených síl. Hoci samotné cvičenie bude prebiehať medzi rôznymi krajinami, výhodou kybernetického priestoru je prepojenie a tak naši špecialisti môžu počas cvičenia ostať doma a pritom spolupracovať s kolegami z Estónska či Talianska.

Keďže cieľom cvičenia je preverenie reakcií na možný kybernetický útok, protivníkmi je 30 najatých „hackerov“ z civilného sektora. Ich úlohou je nabúrať sa do reálnej počítačovej siete postavenej pre potreby cvičenia. Desať vybraných odborníkov spomedzi najlepších príslušníkov ZaSKIS (základňa stacionárnych komunikačných a informačných systémov) má za úlohu túto sieť chrániť a zamedziť tak možným škodám.

Výsledkom cvičenia, ktoré vyvrcholí v dňoch 26 - 28. marca 2012, bude reálnejší obraz o tom, ako prebieha kybernetický útok a ako by mali slovenské ozbrojené sily postupovať pri jeho riešení. Zároveň sa preveria schopnosti vojenských špecialistov v tejto oblasti.



Autor: MO SR - kpt. Peter Garaj , Foto: archív - Dátum: 20.03.2012
Čítanosť: 12201
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share