Preskocit navigáciu

Provinčný rekonštrukčný tím pomáha najmä vláde Uruzganu


Provinčný rekonštrukčný tím pomáha najmä vláde Uruzganu

Na medzinárodnej predsunutej základni ISAF v afganskom Tarin Kowte pôsobia dvaja slovenskí dôstojníci aj v Provinčnom rekonštrukčnom tíme. Nadporučík Martin Urban a nadporučík Tomáš Zubaj sa spolu s austrálskymi a americkými kolegami snažia v spolupráci s miestnymi autoritami napomôcť domácim obyvateľom predovšetkým pri budovaní takmer nulovej infraštruktúry.

Provinční rekonštrukčný tím tvorí približne stovka ľudí. Vedú ho austrálski civili. Medzi nimi sú na viacerých dôležitých pozíciách austrálske ženy, ktoré sa podieľajú na činnosti v oblasti školstva, zdravotníctva, poľnohospodárstva aj politických otázok. Do tímu patria aj austrálski a americkí vojaci a dvojica Slovákov. „Našou najhlavnejšou úlohou je podporovať prostredníctvom rôznych projektov miestnu vládu provincie Uruzgan a zároveň aj vládu v Kábule,“ konštatuje Jeremy Guthrie, zástupca riaditeľa PRT pre development, teda pre budovanie infraštruktúry.

Projekty sú zamerané najmä na školstvo, zdravotníctvo, hĺbenie studní či budovanie ciest. Všetky však prechádzajú cez miestne úrady, aby sme takto podporili vládne štruktúry, ktoré preberú plne do svojich rúk riadenie krajiny po odchode vojakov ISAF. Z projektov PRT je preto podporovaná napríklad aj výstavba súdnych budov. Austrália aj USA projektoch PRT len v provincii Uruzgan ročne preinvestujú približne po 30 miliónov dolárov. Dobiehajú aj niektoré projekty financované holandskou vládou, hoci holandskí vojaci sa už z Uruzganu stiahli. Slovensko prispieva prostredníctvom činnosti svojich dôstojníkov. „Slováci majú v našom tíme veľmi dôležité postavenie. Sú veľmi profesionálni a priateľskí. Tvoríme spoločne zohratý ústretový tím, ktorý vie, aké sú jeho ciele a dokáže ich plniť“, konštatuje na adresu dvoch Slovákov Jeremy Guthrie. Teší ho, že nadporučíci Zubaj a Urban boli okrem iného prednedávnom ocenení medailou amerického vojnového námorníctva. A tiež možno spomenúť, že obaja naši dôstojníci napomáhali distribúcii humanitárnej pomoci, ktorú zo Slovenska zaslala chudobným Afgancom Evanjelická diakonia v spolupráci s ministerstvom obrany.

Obaja dôstojníci sa už pripravujú na návrat do vlasti. A na čo sa najviac teší nadporučík Martin Urban? „Verím, že stihnem narodenie nášho prvého dieťaťa. Už som bol v príprave na vyslanie do Afganistanu, keď sme sa s manželkou dozvedeli tú najkrajšiu správu. Som vojak a ona to rešpektuje, takže takmer celé tehotenstvo bola bezo mňa. Ani nevieme, či to bude chlapček alebo dievčatko. Necháme sa prekvapiť. O to viac by som bol rád pri tom...“


Provinčný rekonštrukčný tím pomáha najmä vláde UruzganuProvinčný rekonštrukčný tím pomáha najmä vláde UruzganuProvinčný rekonštrukčný tím pomáha najmä vláde UruzganuProvinčný rekonštrukčný tím pomáha najmä vláde UruzganuProvinčný rekonštrukčný tím pomáha najmä vláde UruzganuProvinčný rekonštrukčný tím pomáha najmä vláde Uruzganu

Autor: MOSR - Pavol Vitko , Foto: autor - Dátum: 21.03.2012
Čítanosť: 12793
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share