Preskocit navigáciu

Návrat z Afganistanu s poctami


Návrat z Afganistanu s poctami

Pri príležitosti návratu časti slovenských vojakov z operácie ISAF v Afganistane sa včera na leteckej základni Kandahár (KAF) konal ich slávnostný nástup. Zúčastnili sa na ňom veliteľ KAF brigádny generál Scott Dennis aj so svojimi dvoma zástupcami, ako aj náčelník Centra riadenia operácií Generálneho štábu OS SR plukovník gšt. Daniel Zmeko.

Generál Dennis vysoko ocenil činnosť odchádzajúcich príslušníkov strážnej čaty v Tarin Kowte, vojakov Provinčného rekonštrukčného tímu, časť strážnej roty z Kandaháru a ďalších vojakov. Vyzdvihol ich zmysel pre zodpovednosť, pohotovosť a vysokú profesionalitu. „Vzorne ste reprezentovali naše ozbrojené sily a Slovenskú republiku. Svojou prácou ste prispeli k spoločnému cieľu, slobodnému, mierovému a demokratickému Afganistamu,“ uviedol vo svojom príhovore plukovník Daniel Zmeko. Dodal: „Nech každá skúsenosť, ktorú ste tu získali, prispeje k Vášmu profesionálnemu rastu a kariére. Želám každému z Vás všetko dobré v profesionálnom i rodinnom živote.“

Brigádny generál Dennis, plukovník Zmeko aj veliteľ slovenského kontingentu v Afganistane podplukovník Róbert Plávka odovzdali slovenským vojakom vyznamenania NATO, ako aj slovenských ozbrojených síl. Veliteľstvo najväčšej základne NATO na svete následne prijalo pozvanie do slovenského tábora na spoločný slovenský guľáš.

„Veľmi pozorne budeme počúvať postrehy nových vojakov, ktorí striedajú našich kolegov, pretože počas prvých týždňov si spravidla vždy všimnú veci, ktoré sa ešte stále dajú vylepšiť alebo inovovať,“ uviedol podplukovník Plávka.

Ani v týchto dňoch sa základni nevyhol raketový útok nepriateľa. Našim ani na základni sa nikomu nič nestalo. V kryte Slovákov medzitým nebolo vidieť žiadnu zvesenú hlavu. Naopak. O dobrú náladu sa so svojimi stovkami vtipov ako vždy staral, inak v službe striktný, no po nej vždy veselý veliaci poddôstojník Marek. A tak sa v kryte ozývali salvy smiechu. Dnes ráno už vojaci strážnych jednotiek, ženisti a ostatní nastúpili do služieb podľa plánu. Všetci sú v poriadku.


Návrat z Afganistanu s poctamiNávrat z Afganistanu s poctamiNávrat z Afganistanu s poctamiNávrat z Afganistanu s poctamiNávrat z Afganistanu s poctamiNávrat z Afganistanu s poctamiNávrat z Afganistanu s poctamiNávrat z Afganistanu s poctamiNávrat z Afganistanu s poctamiNávrat z Afganistanu s poctamiNávrat z Afganistanu s poctamiNávrat z Afganistanu s poctamiNávrat z Afganistanu s poctamiNávrat z Afganistanu s poctamiNávrat z Afganistanu s poctamiNávrat z Afganistanu s poctamiNávrat z Afganistanu s poctamiNávrat z Afganistanu s poctamiNávrat z Afganistanu s poctamiNávrat z Afganistanu s poctami

Autor: MO SR - Pavol Vitko , Foto: Pavol Vitko, mjr. Milan Vanga - Dátum: 21.03.2012
Čítanosť: 17198
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share