Preskocit navigáciu

Dvaja generáli sa prišli poďakovať trom slovenským dôstojníkom


Dvaja generáli sa prišli poďakovať trom slovenským dôstojníkom

Na regionálnom veliteľstve JUH v operácii ISAF nebýva obvyklým zvykom, aby sa nižším dôstojníkom pri ukončení ich služby prišiel poďakovať niektorý z generálov. Pred aktuálnym odchodom kapitána Mariána Pribulu a nadporučíkov Františka Kohúta i Jozefa Krehlika na Slovensko, sa s nimi prišli rozlúčiť hneď generáli dvaja. Veliteľ regionálneho veliteľstva JUH americký generálmajor James L. Huggins a jeho zástupca austrálsky brigádny generál Christopher Field.

Regionálne veliteľstvo JUH sídli na leteckej základni v Kandaháre. Je jedným zo šiestich hlavných veliteľstiev ISAF v krajine. Kapitán Marián Pribula tu koordinoval pozemné presuny afganských bezpečnostných síl. Spomína: „Presuny som koordinoval aj s bezpečnostnými silami ISAF. Ten najväčší mal presne 222 vozidiel a presúval sa vyše tisíc kilometrov.“ Kpt. Pribula pripúšťa, že na konvoje sú často nastražené výbušné prostriedky. Vtedy je ich koordinácia náročnejšia. Hovorí však, že situácia sa zlepšuje. Afganské bezpečnostné sily sú čoraz samostatnejšie a organizovanejšie, takže aj koordinácia presunov ich konvojov bude postupne prechádzať úplne do ich rúk.


Nadporučík Jozef Krehlik na veliteľstve ISAF–JUH vyhodnocoval v 17-tich dištriktoch (okresoch) provincie Kandahár situáciu v oblasti bezpečnosti, pôsobenia vládnych štruktúr a výstavby. Hovorí, že v tých dištriktoch, ktoré má pod kontrolou vláda, je situácia čoraz bezpečnejšia a ľudia chápu, že vládne štruktúry Afganistanu sa im aj s pomocou ISAF snažia pomôcť. Budujú cesty, mosty či školy. Sú však ešte niektoré okresy, kde je vládna moc slabá, kde vládnu miestni oligarchovia či teroristi – a najmä tam treba vláde pomôcť.

Nadporučík František Kohút sa zase podieľal na koordinácii ochrany vojenských jednotiek a miestneho obyvateľstva. „V podriadenosti veliteľstva JUH pôsobia Američania, Austrálčania, Briti, Rumuni či Francúzi a naša štruktúra pre nich koordinovala podporu.“

Pred približne 70-timi príslušníkmi veliteľstva JUH, ktorí sa prišli rozlúčiť s troma Slovákmi, najskôr rečnil brigádny generál Christopher Field. Predstavil krátku históriu Slovenskej republiky a zrekapituloval 10-ročné pôsobenie Slovákov v Afganistane. Veliteľ veliteľstva JUH generálmajor James L. Huggins sa trojici Slovákov úprimne poďakoval za ich polročnú službu. Okrem vyznamenania NATO im osobne odovzdal svoju pamätnú mincu. Pre trojicu dôstojníkov bol odmenou aj búrlivý potlesk.


Dvaja generáli sa prišli poďakovať trom slovenským dôstojníkomDvaja generáli sa prišli poďakovať trom slovenským dôstojníkomDvaja generáli sa prišli poďakovať trom slovenským dôstojníkomDvaja generáli sa prišli poďakovať trom slovenským dôstojníkomDvaja generáli sa prišli poďakovať trom slovenským dôstojníkomDvaja generáli sa prišli poďakovať trom slovenským dôstojníkomDvaja generáli sa prišli poďakovať trom slovenským dôstojníkomDvaja generáli sa prišli poďakovať trom slovenským dôstojníkomDvaja generáli sa prišli poďakovať trom slovenským dôstojníkom

Autor: MO SR - Pavol Vitko , Foto: seržantka Patricia Pollard - Dátum: 21.03.2012
Čítanosť: 15077
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share