Preskocit navigáciu

NATO naverbovalo hackerov na vojenské cvičenie


NATO naverbovalo hackerov na vojenské cvičenie

Tridsiatka "naverbovaných civilných hackerov" z Estónska, Fínska, Nemecka či Lotyšska sa pokúša nabúrať do nasimulovanej reálnej počítačovej siete počas cvičenia NATO, do ktorého sa zapája aj Slovensko. „Simulovaná sieť kopíruje reálnu situáciu bežnej podnikovej siete starajúcej sa o pripojenie platiacich klientov do internetu a poskytujúcej poštové a doménové služby. Takúto firmu väčšinou poškodzujú výpadky služieb, škodlivý softvér uložený na jej serveroch alebo spam pochádzajúci od jej klientov,“ vysvetlil hovorca Ozbrojených síl SR Milan Vanga.

Medzinárodné cvičenie Cyber Defence Excercise 2012 - Locked Shields 2012 má preveriť schopnosti a reakcie našich špecialistov v oblasti informačných technológií. Desať vybraných odborníkov spomedzi najlepších príslušníkov Základne stacionárnych komunikačných systémov Trenčín má za úlohu chrániť spomínanú podnikovú sieť a zabrániť možným škodám, ktoré by poškodili jej dobré meno. Sieť pozostáva z približne 25 serverov, pracovných staníc a sieťových prvkov, ktoré obsahujú desiatky skrytých bezpečnostných chýb.

Cvičenie je pod záštitou NATO a Centra výnimočnosti pre oblasť spoločnej kybernetickej ochrany sídliaceho v Estónsku. Na cvičení sa zúčastňuje viacero tímov - okrem špecialistov Ozbrojených síl SR aj odborníci zo Švajčiarska, Nemecka, Španielska, Fínska, Talianska, Rakúska, Dánska, Nórska a jeden tím je zložený z odborníkov NATO Computer Incident Response Capability. „Výhodou kybernetického priestoru je jeho prepojenie - naši špecialisti môžu počas cvičenia ostať doma a pritom spolupracovať s kolegami z celej Európy," konštatoval M. Vanga.

Pri simulovaní siete použili približne 300 virtuálnych, ale inak plnohodnotných počítačov. Bojujúce tímy predstavujú ďalších približne 130 ľudí a počítačov. Okrem toho sa do cvičenia zapájajú simulované tímy, ktoré predstavujú 50 odborníkov na počítačovú bezpečnosť a zákony upravujúce túto problematiku. Cvičenie pripravovali niekoľko mesiacov, pričom reálne bude trvať len pár dní. Armáda ním získa reálnejší obraz o tom, ako prebieha kybernetický útok a ako by slovenské ozbrojené sily mali postupovať pri jeho riešení.



Autor: kpt. Ing. Peter Garaj , Foto: kpt. Ing. Peter Garaj - Dátum: 27.03.2012
Čítanosť: 13462
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share