Preskocit navigáciu

Nedobytná brána v Slanských vrchoch


Nedobytná brána v Slanských vrchoch

V posádkovom cvičisku a strelnici v Ruskej Novej Vsi od 19. do 30. marca prebiehalo pod názvom Nedobytná brána (Impregnable Gate) taktické cvičenie strážnych čiat, pripravujúcich sa na júnovú rotáciu v operácii ISAF. Na základni KAF v Kandahare budú plniť úlohy na bráne ECP – 5. Pre väčšinu príslušníkov strážnej jednotky to nebude nová úloha. Veď ju tvoria predovšetkým príslušníci prešovskej prieskumnej roty, ktorí pred dvomi rokmi začali plniť úlohy na tejto bráne ako vôbec prvá strážna jednotka.

Veliteľ jednotky nadporučík Jozef Durkot z veliteľstva prešovskej mechanizovanej brigády už v Afganistane pôsobil. „Som rád že zhruba 80 percent vojakov má za sebou spomínanú skúsenosť z Kandaháru. Práve skúsení vojaci pomohli počas výcviku svojim kolegom. Úspešne zvládli bojové streľby vo dne i v noci,“ hovorí nadporučík Durkot.

Riadiaci cvičenia major Peter Ševčík pripomína, že samotné streľby sťažili zapojením civilných osôb do nich. „Aj napriek tomu vojaci všetky ciele zlikvidovali a nespôsobili civilným osobám žiadnu ujmu na zdraví. Obdobným spôsobom sme sa snažili cvičiacim navodiť čo možno najzložitejšie podmienky aj pri plnení iných úloh. Vychádzali sme z najnovších skúseností z operácie ISAF. Preverili sme si schopnosť udržania bojovej efektívnosti počas plnenia úloh pod dlhodobou fyzickou a psychickou záťažou. Okrem iného si precvičili aj schopnosť poskytnutia prvej pomoci a svojpomoci pri rôznych poraneniach, plnili pre nich nové úlohy ako boli pešie patroly. Museli včas a správne reagovať na také výzvy, ako je napríklad mínometný útok s dopadom do perimetru základne i mimo nej, pokus o prepašovanie trhavín v automobile, pokus o vynesenie dokumentov, paľbu odstreľovača, či nepokoje pred bránou.“

Podľa budúceho veliteľa slovenského kontingentu majora Mariána Makaya i nadporučíka Durkota v priebehu celého výcviku si veľmi dobre viedol veliaci poddôstojník tretej strážnej čaty Jozef Prochyra. Príslušník prešovskej prieskumnej roty má za sebou skúsenosti z pôsobenia v misii UNDOF a pred dvoma rokmi bol aj v strážnej jednotke na bráne ECP – 5 v Kandahare. „Podarilo sa nám vhodne skĺbiť skúsenosti vtedajších príslušníkov jednotky s novými vojakmi. Vieme, že za tie dva roky sa zmenila situácia i niektoré úlohy. Preto sme v príprave nič nepodceňovali a nespoliehali sme sa na to, že ideme do známeho prostredia. Počas záverečného výcviku sa v dobrom svetle ukázali predovšetkým velitelia družstiev rotmajstri: Otto Fuchs, Maroš Saraka a Patrik Miženko, zástupca veliteľa družstva čatár Marcel Odelga a z mužstva desiatnici: Andrej Juhas, Peter Mitana a Peter Cibrik. Práve oni majú veľkú zásluhu aj na úspešnom zlikvidovaní teroristov pri streľbách a ochrane civilného obyvateľstva,“ hovorí rotmajster Prochyra.

Na priebeh taktického cvičenia dohliadal hodnotiaci tím veliteľa Pozemných síl OS SR, pod vedením zástupcu prešovskej mechanizovanej brigády plukovníka Martina Michalka. Plukovník Michalko vysoko ocenil snahu cvičiacich splniť všetky úlohy cvičenia. Výsledky hodnotiacej správy jeho tímu pomôžu vyriešiť tajničku, kto z pripravovaných vojakov napokon v júni odletí do Kandaháru.


Nedobytná brána v Slanských vrchochNedobytná brána v Slanských vrchochNedobytná brána v Slanských vrchochNedobytná brána v Slanských vrchochNedobytná brána v Slanských vrchochNedobytná brána v Slanských vrchochNedobytná brána v Slanských vrchochNedobytná brána v Slanských vrchochNedobytná brána v Slanských vrchochNedobytná brána v Slanských vrchochNedobytná brána v Slanských vrchochNedobytná brána v Slanských vrchochNedobytná brána v Slanských vrchoch

Autor: MO SR - Jozef ŽIAK , Foto: autor - Dátum: 30.03.2012
Čítanosť: 16813
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share