Preskocit navigáciu

Predsedníčka vlády SR navštívila slovenských vojakov v Bosne a Hercegovine


Predsedníčka vlády SR navštívila slovenských vojakov v Bosne a Hercegovine

Predsedníčku vlády SR Ivetu Radičovú, poverenú riadením Ministerstva obrany SR, navštívila dňa 1. apríla slovenských vojakov pôsobiacich v Bosne a Hercegovine v rámci misie EUFOR ALTHEA. V doprovode veľvyslanca SR v Bosne a Hercegovine pána Miroslava Mojžitu ju v priestoroch LOT Novo Sarajevo privítali veliteľ Regionálneho koordinačného centra-Juh (RCC–SOUTH) podplukovník Vladimír Stolárik a veliteľ LOT HOUSE Novo Sarajevo major Jaroslav Dzúrik.

V úvode stretnutia veliteľ slovenského kontingentu podplukovník Stolárik prezentoval operačný brífing o misii. Počas rokovania obaja velitelia priblížili Ivete Radičovej činnosť príslušníkov OS SR pôsobiacich v operácii ALTHEA. Ako predsedníčku vlády informoval veliteľ SLOVCONu, situácia v Bosne je momentálne pokojná a stabilná. Postoj miestnych obyvateľov k medzinárodným silám označil za „priateľský“. Iveta Radičová sa zaujímala o bezpečnosť v krajine, konkrétne ako sa vyvíja proces odmínovania, pretože to považuje za najzávažnejší problém súčasnej Bosny. V rozhovoroch s príslušníkmi OS SR sa zaujímala aj o ich osobné skúsenosti z operácie. Po prezentácii a prehliadke priestorov LOTu Novo Sarajevo predsedníčka vlády SR poďakovala veliteľom za vzornú reprezentáciu Slovenskej republiky a jej ozbrojených síl v zahraničí.

V rámci misie EUFOR ALTHEA dnes pôsobí 45 slovenských vojakov. Mandát tejto misie schválila Bezpečnostná rada OSN a v súčasnosti je predĺžený do 15. novembra 2012. Úlohou medzinárodných síl je najmä zabrániť opätovnému vypuknutiu násilia v krajine a tiež zabezpečiť dodržiavanie Daytonskej mierovej dohody z roku 1995.

Ozbrojené sily SR od roku 2011 prevzali zodpovednosť za 3 styčné a pozorovacie tímy (LOT). Hlavnými úlohami LOT tímov je kontakt s miestnou samosprávou, mimovládnymi organizáciami a štruktúrami medzinárodných organizácií tak, aby EÚ vedela adekvátne reagovať na akékoľvek prípadné zmeny bezpečnostnej situácie. Od 1. marca 2011 je Slovenská republika vedúcou krajinou v Regionálnom koordinačnom centre – Juh (RCC-S). Úlohou SR ako vedúcej krajiny v RCC-S je zabezpečovať funkciu riadiaceho a koordinačného prvku medzi LOT tímami a veliteľstvom EUFOR. RCC-S je umiestnené v priestore tábora Butmir v Sarajeve a v rámci štruktúry RCC-S pôsobia okrem dôstojníkov ozbrojených síl SR aj 2 dôstojníci Švajčiarska a 2 dôstojníci Turecka.

Okrem základných vojenských povinností plnia naši vojaci v Bosne aj civilné úlohy - organizujú rôzne vzdelávacie, zábavné a športové aktivity, ktorými pomáhajú bosnianskym deťom a mládeži zmierňovať traumatizujúce následky vojny z 90. rokov. Náš kontingent zasahuje aj pri problémoch na cestách či pri živelných pohromách. Nedávno pomáhali v Sarajeve odstraňovať následky snehovej kalamity. Ich pôsobenie oceňujú nielen miestni obyvatelia, ale i vysokí politickí predstavitelia.


Predsedníčka vlády SR navštívila slovenských vojakov v Bosne a HercegovinePredsedníčka vlády SR navštívila slovenských vojakov v Bosne a HercegovinePredsedníčka vlády SR navštívila slovenských vojakov v Bosne a Hercegovine

Autor: KaNGŠ - OPaMP , Foto: SLOVCON ALTHEA - Dátum: 02.04.2012
Čítanosť: 15836
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share