Preskocit navigáciu

Výcvikový priestor Lešť aj pre spojencov


Výcvikový priestor Lešť aj pre spojencov
Posúdenie možnosti výcviku armády Spojených štátov amerických a ďalších členských krajín NATO vo výcvikových zariadeniach OS SR bolo cieľom dvojdňovej návštevy veliteľa pozemných síl USA v Európe generálporučíka Marka P. Hertlinga, ktorá sa uskutočnila 17. – 18. apríla na Slovensku.

Na Generálnom štábe OS SR prijal amerického generála náčelník GŠ OS SR generálmajor Peter Vojtek za účasti veliteľa Pozemných síl OS SR generálmajora Jána Salaganiča, náčelníka Štábu pre operácie brigádneho generála Jindřicha Jocha a hlavného poddôstojníka OS SR štábneho nadrotmajstra Richarda Fabríciusa. Témou ich spoločného rozhovoru boli možnosti využitia našich výcvikových priestorov na spoločné výcvikové aktivity. „V súčasnom období poznačenom finančnou krízou je jediným východiskom veľmi úzka spolupráca spojencov aj v oblasti výcviku,“ povedal počas stretnutia generálmajor Vojtek. Podľa generálporučíka Hertlinga je vycvičenosť príslušníkov našich ozbrojených síl na vysokej úrovni. „Mal som možnosť vidieť cvičiť vašich vojakov v nemeckom Hohenfelse a urobili na mňa veľmi dobrý dojem,“ pochválil Slovákov Hertling. „Spoločný výcvik slovenských jednotiek s americkými, ale aj ďalšími spojencami bude určite prínosom pre všetkých,“ dodal.

Druhý deň návštevy priletel americký generál na leteckú základňu Sliač, kde ho privítal veliteľ vzdušných síl generálmajor Martin Babiak spolu s leteckým pridelencom obrany USA na Slovensku podplukovníkom Christopherom Burellim. Počas krátkej zastávky na leteckej základni sa generálporučík Hertling veľmi živo zaujímal o práve prebiehajúce najväčšie letecké medzinárodné cvičenie MACE XIII, ktoré urobilo v priebehu posledných dní križovatku spolupráce krajín NATO.

Následne sa generál Hertling letecky presunul do priestorov vojenského výcvikového priestoru Lešť (VVP Lešť), kde sa zúčastnil na práve prebiehajúcom výcviku jednotiek OS SR, špeciálnych jednotiek MV SR ako aj výcviku jednotky Hasičského záchranného zboru SR.

Generálporučík Hertling na návšteve SlovenskaGenerálporučík Hertling na návšteve SlovenskaGenerálporučík Hertling na návšteve SlovenskaGenerálporučík Hertling na návšteve SlovenskaGenerálporučík Hertling na návšteve SlovenskaGenerálporučík Hertling na návšteve SlovenskaGenerálporučík Hertling na návšteve Slovenska

Autor: hovorca ozbrojených síl SR , Foto: autor, MO SR - Pavol Vitko - Dátum: 18.04.2012
Čítanosť: 12371
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share