Preskocit navigáciu

Brány 4. ročníka veľtrhu obrannej techniky IDEB otvorené


Brány 4. ročníka veľtrhu obrannej techniky IDEB otvorené

Prezident Ivan Gašparovič si myslí, že domáci výrobcovia zbraňových systémov a obchodníci by sa mali dohodnúť s armádou na podmienkach, za aké bude od nich výrobky kupovať, lebo je to cesta, ako sa môžu dostať aj na iné trhy.

Slovensko si aj samo zapríčinilo, že sa výrobky jeho obranného priemyslu nepredávajú tak, ako by sa mohli, myslí si prezident Ivan Gašparovič. „Trochu sme si na vine sami, že úspechy neprichádzajú, pretože niektoré zbraňové sústavy, ktoré máme, sú ozaj na vysokej svetovej úrovni,“ vyhlásil Gašparovič krátko po otvorení 4. ročníka veľtrhu obrannej techniky IDEB v Bratislave. Podľa slov hlavy štátu sa ťažko predávajú výrobky, ktoré nemá zavedené vo výzbroji domáca armáda. Gašparovič však vidí problém v cene zariadení obranného priemyslu. „Nemôžu od armády chcieť ceny, ktoré sa niekedy prezentujú – niekedy sa za menej môže získať oveľa viac,“ vyhlásil prezident. Zavedenie zbrojného prostriedky do výzbroje slovenskej armády podľa neho otvára cestu takému produktu aj na cudzie trhy, lebo aj pre iných záujemcov by to bolo ubezpečenie, že dané zbraňové systémy sú dobré a funkčné. „Treba sa len dohodnúť s našimi výrobcami a najmä obchodníkmi, za akých podmienok naše výrobky naša armáda môže získať,“ dodal Gašparovič.

Prezidentovi dáva za pravdu aj minister obrany Martin Glváč. V súčasnosti si jeho rezort určuje priority, ktoré budú platiť aj pre modernizáciu techniky. „Samozrejme, musí to byť adekvátne aj k finančným prostriedkom, ktoré máme,“ povedal minister. Súhlasí však s tým, že najmä obchodníci by mali mať inú stratégiu voči ozbrojeným silám. Minister má ambíciu zmeniť vnútornú štruktúru rezortného rozpočtu a šetrením dosiahnuť, aby bolo viac peňazí na techniku.

Šéf armády Peter Vojtek priznáva, že ozbrojené sily potrebujú obmenu všetkých zbraňových systémov. „Máme techniku, ktorá je čiastočne modernizovaná, ale prakticky nám všetka technika dochádza,“ povedal náčelník generálneho štábu ozbrojených síl Vojtek. Aj v armáde si uvedomujú finančné problémy a preto chcú ísť cestou postupnej obmeny techniky. „Najmä tú, ktorú potrebujeme k dennému výcviku a dennému pohybu vojsk,“ dodal Vojtek. Zamerajú sa na dopravné prostriedky a nebudú zabúdať na zabezpečenie výzbroje pre misie.


Brány 4. ročníka veľtrhu obrannej techniky IDEB otvorenéBrány 4. ročníka veľtrhu obrannej techniky IDEB otvorenéBrány 4. ročníka veľtrhu obrannej techniky IDEB otvorenéBrány 4. ročníka veľtrhu obrannej techniky IDEB otvorenéBrány 4. ročníka veľtrhu obrannej techniky IDEB otvorenéBrány 4. ročníka veľtrhu obrannej techniky IDEB otvorenéBrány 4. ročníka veľtrhu obrannej techniky IDEB otvorenéBrány 4. ročníka veľtrhu obrannej techniky IDEB otvorenéBrány 4. ročníka veľtrhu obrannej techniky IDEB otvorenéBrány 4. ročníka veľtrhu obrannej techniky IDEB otvorenéBrány 4. ročníka veľtrhu obrannej techniky IDEB otvorenéBrány 4. ročníka veľtrhu obrannej techniky IDEB otvorenéBrány 4. ročníka veľtrhu obrannej techniky IDEB otvorenéBrány 4. ročníka veľtrhu obrannej techniky IDEB otvorenéBrány 4. ročníka veľtrhu obrannej techniky IDEB otvorenéBrány 4. ročníka veľtrhu obrannej techniky IDEB otvorenéBrány 4. ročníka veľtrhu obrannej techniky IDEB otvorenéBrány 4. ročníka veľtrhu obrannej techniky IDEB otvorenéBrány 4. ročníka veľtrhu obrannej techniky IDEB otvorenéBrány 4. ročníka veľtrhu obrannej techniky IDEB otvorenéBrány 4. ročníka veľtrhu obrannej techniky IDEB otvorenéBrány 4. ročníka veľtrhu obrannej techniky IDEB otvorenéBrány 4. ročníka veľtrhu obrannej techniky IDEB otvorenéBrány 4. ročníka veľtrhu obrannej techniky IDEB otvorenéBrány 4. ročníka veľtrhu obrannej techniky IDEB otvorenéBrány 4. ročníka veľtrhu obrannej techniky IDEB otvorenéBrány 4. ročníka veľtrhu obrannej techniky IDEB otvorenéBrány 4. ročníka veľtrhu obrannej techniky IDEB otvorené

Autor: SITA , Foto: MO SR - Ivan Kelement - Dátum: 03.05.2012
Čítanosť: 11026
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share