Preskocit navigáciu

Jozef Gönci na IDEBe: V reprezentácii sa chcem rozlúčiť medailou


Jozef Gönci na IDEBe: V reprezentácii sa chcem rozlúčiť medailou

Slovenskí a českí olympijskí medailisti Dana Zátopková, Jozef Pribilinec, Imrich Bugár, Jozef Pribilinec, Jozef Gönci a Robert Změlík boli 2. mája hosťami besedy na Medzinárodnom veľtrhu obrannej techniky IDEB Bratislava, ktorá niesla názov Armádny šport – tradície, partnerstvo a úspechy. Besedu zastrešovali Ministerstvá obrany Slovenskej republiky a Českej republiky a vojenské športové kluby Dukla.

Od roku 1920 do roku 1992 získali českí a slovenskí športovci na olympijských hrách spolu 49 zlatých, 49 strieborných a 45 bronzových medailí . Aj tieto úspešné spoločné korene boli dôvodom stretnutia športových legiend. Ďalším z cieľov besedy bolo prezentovať iniciatívu „Odznak všestrannosti olympijských víťazov“. Ten sa úspešne ujal v Českej republike a mal by mať pokračovanie aj na Slovensku. „Všestrannosť je cesta k víťazstvu a športovanie je dnes aj vzhľadom na problémy s obezitou mládeže i dospelých mimoriadne dôležité,“ povedal olympijský víťaz v desaťboji z Barcelony (1992) Robert Změlík. Aj preto sa stal spoluzakladateľom Odznaku všestrannosti olympijských víťazov. Ten do istej miery pripomína niekdajší Odznak zdatnosti. „V Čechách sme už v rámci tejto iniciatívy zorganizovali 200 podujatí. Do nášho odznaku sa zapojilo 60 tisíc žiakov,“ uviedol.

V Českej republike je lídrom v organizácii vojenská Dukla, pri organizovaní športových zápolení spolupracujú aj jednotlivé posádky. „Armáda symbolizuje disciplínu, zodpovednosť, čestnosť a zdravý životný štýl,“ vysvetlil Změlík. V slovenských podmienkach podobný odznak pripravuje Slovenský olympijský výbor. Podľa riaditeľa VŠC Dukla Banská Bystrica Róberta Leitla pri jeho prezentácii a propagácii isto nebudú chýbať ani vojenskí športovci.

Na včerajšej besede študentov bratislavských stredných škôl a návštevníkov IDEB-u najviac zaujal najstarší hosť – takmer 90 ročná zlatá medailistka v hode oštepom z OH v Helsinkách (1952) Dana Zátopková. Hovorila nielen o svojej úspešnej športovej kariére a o manželstve s legendou československej a svetovej atletiky Emilom Zátopkom, ale aj o potrebe zdravého životného štýlu. No aj o tom, že ak chce človek zdravo žiť, mal by si udržiavať vždy dobrú náladu. „Moja babička na Morave ma učila, že ak ma ráno niečo trápi, nech sa skúsim zasmiať alebo si zaspievať,“ spomenula. Z inej príhody si zobrala ponaučenie, že ak sa človek na niečo hnevá, mal by urobiť dva kotrmelce – a hneď ho to prejde. „Nemusia to byť len kotrmelce, môže to byť akýkoľvek šport, pretože človek by sa mal o seba starať aj po fyzickej aj po psychickej stránke,“ dodala stále svieža kráľovná našej spoločnej atletiky, ktorá s úsmevom prijala blahoželanie k narodeninám a veľkú kyticu kvetov aj od náčelníka Generálneho štábu OS SR generálmajora Petra Vojteka.

Zatiaľ čo ostatní športovci hovorili skôr o svojich niekdajších úspechoch, slovenský medailista v streľbe nadrotmajster Jozef Gönci (Atlanta 1996 a Atény 2004 bronz) sa sústredil na nadchádzajúce olympijské hry v Londýne. „Posledná olympiáda sa mi príliš nevydarila, preto by som sa po dvoch desaťročiach v reprezentácii chcel rozlúčiť medailou. Bude to ťažké, konkurencia je obrovská, ale urobím pre to všetko,“ avizoval reprezentant banskobystrickej Dukly a Slovenska.

V piatok 4. mája budú o 11.00 hosťami besedy akrobatická lyžiarka – strieborná medailistka z majstrovstiev sveta a Svetového poháru Nikola Sudová, rýchlostný kanoista – majster sveta Peter Gelle, skifár – strieborný olympionik Václav Chalupa, rýchlostný kanoista – strieborný olympionik Slavomír Kňazovický a bojový pilot – strieborný medailista na Majstrovstvách sveta v leteckej akrobacii z roku 2011 Martin Šonka.


Jozef Gönci na IDEBe: V reprezentácii sa chcem rozlúčiť medailouJozef Gönci na IDEBe: V reprezentácii sa chcem rozlúčiť medailouJozef Gönci na IDEBe: V reprezentácii sa chcem rozlúčiť medailouJozef Gönci na IDEBe: V reprezentácii sa chcem rozlúčiť medailouJozef Gönci na IDEBe: V reprezentácii sa chcem rozlúčiť medailouJozef Gönci na IDEBe: V reprezentácii sa chcem rozlúčiť medailouJozef Gönci na IDEBe: V reprezentácii sa chcem rozlúčiť medailouJozef Gönci na IDEBe: V reprezentácii sa chcem rozlúčiť medailouJozef Gönci na IDEBe: V reprezentácii sa chcem rozlúčiť medailou

Autor: MO SR - Pavol Vitko , Foto: MO SR - Ivan Kelement - Dátum: 03.05.2012
Čítanosť: 13768
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share