Preskocit navigáciu

IDEB: Predstavenie knihy a filmu


IDEB: Predstavenie knihy a filmu

Náčelník Generálneho štábu OS SR generálmajor Peter Vojtek uviedol 3. mája v rámci Medzinárodného veľtrhu obrannej techniky IDEB Bratislava odbornú publikáciu s tematikou vyzbrojovania a dokumentárny videofilm venovaný vojenskej histórii.

Obranné spôsobilosti, výskum, vyzbrojovanie a obranný priemysel v kontexte európskej spolupráce je výnimočné dielo, aké ešte slovenskí odborníci k dispozícii nemali. Venuje sa európskej obrannej a technologickej základni, mechanizmom spolupráce s dôrazom na Európsku obrannú agentúru, ako aj slovenskej participácii v tejto oblasti.

Autori publikácie sú renomovaní odborníci: Ing. Ivan Koblen, CSc., plukovník v zálohe, donedávna dlhé obdobie jeden z najfundovanejších odborníkov rezortu obrany v oblasti vyzbrojovania a medzinárodnej spolupráce v tejto oblasti. Druhým autorom je doc. Ing. Stanislav Szabo, PhD, MBA., podplukovník v zálohe, bývalý generálny riaditeľ sekcie obranného plánovania a manažmentu zdrojov MO SR a zároveň národný riaditeľ pre vyzbrojovanie, ktorý je dnes prodekan Leteckej fakulty Technickej univerzity v Košiciach. Tretím odborníkom je doc. Ing. Pavel Bučka, CSc., podplukovník v zálohe, prorektor pre vzdelávanie Akadémie ozbrojených síl SR.

„Prvý raz predkladáme slovenskej odbornej verejnosti komplexný prehľad činností Európskej obrannej agentúry, ako aj rozbor pravidiel pre obstarávanie, systém tendrov či problematiku ofsetov,“ uviedol počas promócie Ivan Koblen.

Náčelník GŠ generálmajor Peter Vojtek povedal: „Slováci v medzinárodnom porovnaní možno nemajú až taký veľký dostatok materiálnych zdrojov, ale inovatívny a často aj neštandardný prístup k problémom obohacuje naše duchovné vlastníctvo a často nás zvýhodňuje pred inými. Za týmto duševným vlastníctvom však stojí veľká odbornosť a zapálenie pre vec, ako tomu bolo aj v prípade tohto vysoko odborného diela. “

Krídla v boji je videofilm, ktorý dokumentuje činnosť slovenských letcov v rokoch 1939 – 1945. Anglicko-slovenská verzia prináša osudy slávnych slovenských pilotov a prezentuje aj leteckú techniku uvedeného obdobia. Ako uviedol scenárista dokumentu Ján Begala zo spoločnosti Magnet Press Slovakia, diváci sa zoznámia s letcom armády Slovenského štátu Jánom Režňákom, so slovenskými príslušníkmi západného odboja pôsobiacimi v RAF Ivanom Schwarzom či Ottom Smykom, ako aj s letcami bojujúcimi v Slovenskom národnom povstaní. Dokument Krídla v boji je pokračovaním filmu Krídla nad Slovenskom, ktorý mapoval obdobie rokov 1918 – 1939. DVD má aj brožovanú prílohu s textami o najznámejších slovenských letcoch z obdobia 2. svetovej vojny.
„Je to historicky dôležité dielo, ktoré nám priblíži jednu z najvýznamnejších etáp slovenského letectva a slovenských letcov. Teším sa na ďalšie diely,“ povedal generálmajor Peter Vojtek.


IDEB: Predstavenie knihy a filmuIDEB: Predstavenie knihy a filmu

Autor: MO SR - Pavol Vitko , Foto: MO SR - Ivan Kelement - Dátum: 04.05.2012
Čítanosť: 14001
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share