Preskocit navigáciu

Spomienka na generála Milana Rastislava Štefánika


Spomienka na generála Milana Rastislava Štefánika

Minister obrany SR Martin Glváč sa dnes dopoludnia v Ivanke pri Dunaji zúčastnil pietnej spomienky pri príležitosti výročia tragickej smrti generála Milana Rastislava Štefánika. Spolu prezidentom Slovenskej republiky Ivanom Gašparovičom, vedúcim Kancelárie prezidenta SR prof. JUDr. Milanom Čičom DrSc., Dr.h.c., náčelníkom Vojenskej kancelárie prezidenta SR generálmajorom Mariánom Áčom, náčelníkom Generálneho štábu Ozbrojených síl SR generálmajorom Petrom Vojtekom a ďalšími hosťami, si položením kytíc a vencov k buste a mohyle generála Štefánika uctili 93. výročie jeho úmrtia.

„Dnes si pripomíname jeho tragickú smrť. Zahynul človek s neuveriteľným osudom,“ zdôraznil šéf rezortu obrany vo svojom príhovore. Ako pripomenul, generál Štefánik bol vojak – bojovník v tom pravom zmysle slova. Sloboda a nová podoba sveta boli pre neho hodnoty, za ktoré neúprosne a úspešne bojoval. „Napomohol vzniku prvej slobodnej republiky Slovákov a Čechov, v ktorej sme sa stali po prvýkrát vo svojej histórii štátotvorným národom a mohli sa slobodne rozvíjať. Bol to životný cieľ generála Štefánika a podarilo sa mu ho splniť,“ povedal minister Glváč.


V podvečerných hodinách sa náčelník Generálneho štábu OS SR generálmajor Peter Vojtek, spolu s predstaviteľmi diplomatického zboru, miestnej a štátnej správy a samosprávy a ďalších hostí, zúčastnil spomienkovej slávnosti pri príležitosti 93. výročia úmrtia generála Štefánika v Brezovej pod Bradlom.

„Je dobré, ak poznáme svoje korene, svoju minulosť, aby sme vedeli, kto sme a kam smerujeme. Preto je dôležité poznať svoju históriu, poznať a pripomínať si osobnosti našich dejín, ich činy a to, ako sa im podarilo posúvať dianie vpred. O Milanovi Rastislavovi Štefánikovi, jeho živote a práci bolo veľa povedané, preskúmané. Jeho myšlienky sú často citované a rozmanito interpretované, pretože tento človek za svoj krátky život stihol vskutku mnoho. Dovoľte, aby som ukončil svoj krátky príhovor na počesť generála Milana Rastislava Štefánika, ktorého 93. výročie tragickej smrti sme si dnes prišli pripomenúť ešte jednou myšlienkou tohto velikána našich dejín: Nech každý z nás je lepší, ako bol včera a vlasť naša bude veľká a slávna. Pokúsme sa odovzdávať túto jeho múdrosť ďalej, pretavme ju aj do svojich životov a predovšetkým do nášho konania, aby naše milované Slovensko bolo príjemným miestom na život pre nás všetkých.

Atmosféru spomienkovej slávnosti umocnil svojimi piesňami cirkevný zbor Evanjelickej cirkvi Augsburského vyznania na Slovensku z Brezovej pod Bradlom a akt zapálenia ohňov po štyroch stranách mohyly na Bradle.


Spomienka na generála Milana Rastislava ŠtefánikaSpomienka na generála Milana Rastislava ŠtefánikaSpomienka na generála Milana Rastislava ŠtefánikaSpomienka na generála Milana Rastislava ŠtefánikaSpomienka na generála Milana Rastislava ŠtefánikaSpomienka na generála Milana Rastislava ŠtefánikaSpomienka na generála Milana Rastislava ŠtefánikaSpomienka na generála Milana Rastislava ŠtefánikaSpomienka na generála Milana Rastislava ŠtefánikaSpomienka na generála Milana Rastislava ŠtefánikaSpomienka na generála Milana Rastislava ŠtefánikaSpomienka na generála Milana Rastislava ŠtefánikaSpomienka na generála Milana Rastislava ŠtefánikaSpomienka na generála Milana Rastislava ŠtefánikaSpomienka na generála Milana Rastislava ŠtefánikaSpomienka na generála Milana Rastislava ŠtefánikaSpomienka na generála Milana Rastislava ŠtefánikaSpomienka na generála Milana Rastislava ŠtefánikaSpomienka na generála Milana Rastislava ŠtefánikaSpomienka na generála Milana Rastislava ŠtefánikaSpomienka na generála Milana Rastislava Štefánika

Autor: KaNGŠ - Andrea Hankoščáková , Foto: MO SR - Ivan Kelement, KaNGŠ - Júlia Oravcová - Dátum: 03.05.2012
Čítanosť: 14399
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share