Preskocit navigáciu

Noc literatúry 2012 aj v 5. pluku špeciálneho určenia


Noc literatúry 2012 aj v 5. pluku špeciálneho určenia

 Dobrodružná nočná výprava za literatúrou na miesta v meste, kde by ste ju určite nečakali. Medzinárodný projekt Noc literatúry, ktorý iniciovali České centrá vo viac ako 20-tich európskych mestách, sa po druhýkrát odohrá aj v Žiline. Osem osobností, osem atraktívnych miest, kam sa bežne nepozriete, osem úryvkov z textov ôsmich európskych autorov. To je stručný opis podujatia, ktoré začne v stredu 16. mája o 18.00 h naraz na všetkých miestach a rovnako spoločne skončí o 22.00 h.

 Literárny happening predstaví výber zo súčasnej európskej literárnej scény a poodhalí čaro veľkých i malých príbehov, ktoré na jednotlivých miestach budú čítať známe osobnosti zo Žiliny a slovenskej kultúrnej scény – herec Marián Geišberg, divadelníčky Darina Abrahámová a Lenka Košická, spisovateľka a výtvarníčka Monika Kompaníková, evanjelický farár Marián Kaňuch s priateľmi, tanečník Jaroslav Viňarský, športovec Peter Fiabáne a rotmajster Oto Dubovský.

 Čítať sa bude v Považskej galérii umenia v Žiline, v budove Sokolovne na Veľkej Okružnej, Evanjelickom kostole, podzemnej strelnici kasární v Závodí, hostinci Drevenica, katakombách pod Mariánskym námestím, v dielňach Bábkového divadla Žilina a v Novej synagóge (bývalé kino Centrum).

 Literárny maratón Noc literatúry 2012 sa okrem Žiliny uskutoční aj v Bratislave, Banskej Bystrici, Košiciach a v siedmich knižniciach na východnom Slovensku.

 V EUNIC formáte – kde sa spojili sily zahraničných kultúrnych inštitútov – je Noc literatúry okrem Bratislavy pripravená aj v iných európskych metropolách, ako napríklad vo Viedni, Prahe, Londýne, Budapešti a Dubline.

 Podujatie organizujú kultúrny uzol Stanica Žilina - Záriečie a kníhkupectvo Artforum.



Autor: 5. pšu - npor. Mário Pažický , Foto: Stanica Žilina - Záriečie - Dátum: 14.05.2012
Čítanosť: 40655
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share