Preskocit navigáciu

Koaliční vojaci zadržali talibanského veliteľa na základe dôkazov od Slovákov


Koaliční vojaci zadržali talibanského veliteľa na základe dôkazov od Slovákov

 Počas špeciálnej operácie afganských a koaličných Síl pre špeciálne operácie bol koncom marca v Afganistane zadržaný jeden z veliteľov Talibanu. Ten riadil kriminálnu a protikoaličnú činnosť v dvoch okresoch východoafganskej provincie. Práve v tejto provincii pôsobila aj prvá rotácia slovenských Síl pre špeciálne operácie (SOF). Okrem výcviku afganskej špeciálnej policajnej jednotky slovenskí vojaci získavali a zhromažďovali informácie, vďaka ktorým bolo možné zadržať talibanského mid-level commander-a (veliteľ strednej dôležitosti), priamo napojeného na sieť Al-Kajdá. Zadržanému veliteľovi je prisudzovaná zodpovednosť za útok na kontrolné stanovište Afganskej pohraničnej polície, zabitie vojaka afganskej armády a zodpovednosť za útoky proti koaličným silám, ktorých ciľom bolo získavanie zajatcov. Po úspešnej operácii bol zadržaný prevezený na jednu z koaličných základní, kde sa podrobil výsluchu.

 

 Provinčný talibanský veliteľ skončil v rukách spravodlivosti na základe dôkazov, ktoré získali slovenskí vojaci.

 „Slovenské Sily pre špeciálne operácie v Afganistane už takmer rok dokazujú, že máme skutočne kvalitne vycvičených vojakov na vykonávanie špeciálnych operácií,“ komentoval úspech Slovákov náčelník Generálneho štábu OS SR generálporučík Peter Vojtek. „Ide o kvalitatívne vyššiu úroveň nášho najčerstvejšieho príspevku do operácie NATO, ktorý robí dobré meno Slovensku nielen v operácii ISAF v Afganistane ale aj medzi partnermi v NATO,“ dodal.

 Správu o úspechu slovenských vojakov víta aj minister obrany Martin Glváč. „Eliminovať terorizmus už pri jeho zrode je cieľom našej účasti v Afganistane. Som hrdý na našich vojakov, ktorí denne nasadzujú životy ďaleko od domova, aby zaručili bezpečnosť našich občanov doma na Slovensku,“ povedal Martin Glváč. „Už o niekoľko dní sa na samite NATO v Chicagu rozhodne, aký charakter bude mať operácia ISAF po roku 2014. Sme pripravení ponúknuť naše vojenské spôsobilosti do tejto krízovej oblasti aj po tomto termíne,“ dodal minister.

 Slovenská republika vyslala prvýkrát do operácie ISAF v Afganistane 20 príslušníkov SOF v septembri 2011. Ich hlavnou úlohou je výcvik afganských špeciálnych policajných jednotiek, ktorý sa uskutočňuje ako na základniach, tak aj priamo v teréne počas špeciálnych operácií koaličných vojsk NATO. V súčasnosti na východe Afganistanu pôsobí už druhá šesťmesačná rotácia príslušníkov 5. pluku špeciálneho určenia zo Žiliny.

 Slovenský kontingent operácie ISAF pozostáva z 343 príslušníkov Ozbrojených síl SR, ktorí zabezpečujú ochranu základní, ženijné činnosti, mentorovanie afganských armádnych jednotiek, zneškodňovanie nástražných výbušných prostriedkov, rekonštrukciu afganskej infraštruktúry a výcvik afganských špeciálnych policajných jednotiek. Slováci majú zastúpenie aj na všetkých úrovniach velenia operácie ISAF.



Autor: 5. pšu - npor. Mário Pažický , Foto: 5. pšu - archív - Dátum: 14.05.2012
Čítanosť: 43080
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share