Preskocit navigáciu

Slovensko-český výcvik psovodov na Horehroní


Slovensko-český výcvik psovodov na Horehroní

Spolupráca vojenských polícií Českej republiky a Slovenska sa v poslednom období rozvíja aj vďaka spoločnému pôsobeniu v mnohonárodnom prápore vojenskej polície NATO. Intenzívna je aj v prípade psovodov.

Naši západní susedia majú aj podľa hlavného kynológa českej vojenskej polície majora Pavla Valčuhu z Hlavného veliteľstva vojenskej polície Praha, bohaté skúsenosti z činnosti v operácii ISAF v Afganistane, ale aj z Iraku či Kosova. Slováci už takisto v uplynulom období získali prvé poznatky z pôsobenia psovodov v Afganistane. Aj preto si hlavný český kynológ a hlavný kynológ MO SR a vedúci oddelenia kynológie Riaditeľstva Vojenskej polície Bc. Ivan Lakomčík mali čo povedať a navzájom sa oboznámiť so získanými skúsenosťami počas spoločného výcviku psovodov príslušníkov ozbrojených zborov Slovenskej republiky.

Uskutočnil sa v dňoch 14. až 18. mája na Horehroní a premiérovo sa ho okrem českých kolegov zúčastnili aj psovodi Policajného zboru SR, Zväzu väzenskej a justičnej stráže i Colnej správy (Finančnej polície). Starší inštruktor výcviku CVaK VP (Centra výcviku a kynológie Vojenskej polície) vo Vlkanove-Hronseku nadrotmajster Ján Jánošík minulý rok so svojim psom získaval skúsenosti v Kandaháre. „Na spoločnom výcviku sú psy rôznych kategórií. Od hliadkových, cez psov na vyhľadávanie výbušnín, drog, či tabaku. Cvičíme spolu. Nechýba vždy po skončení plnenia úloh výmena skúseností. Je to pre nás veľmi významné, lebo sa môžeme učiť na dobrých poznatkoch a na druhej strane neopakovať niektoré chyby,“ zdôrazňuje nadrotmajster Jánošík.

Slovenskí a českí psovodi cvičili v rôznych priestoroch. Napríklad aj v základni Prebytočného a neupotrebiteľného majetku v Nemeckej, kde našli podľa Ivana Lakomčíka doslova ideálne priestory na prehľadávanie s množstvom techniky. Cvičili aj v bývalých objektoch vojenského útvaru v Brezne, či v areáli SAD, kde prehľadávali autobusy. Absolvovali nočný výcvik v horskom prostredí neďaleko biatlonového areálu v Osrblí. „Je to dobré, že psi a psovodi sú v novom, pre nich neznámom prostredí a nehrozí stereotyp zo známeho prostredia i figurantov. Dnes napríklad dostal poriadne do tela v tejto úlohe zástupca českej vojenskej polície,“ poznamenáva Ivan Lakomčík. Jeho český kolega major Valčuha sľubuje, že rovnako zaujímavý výcvik pripravia aj na budúci rok v Čechách.


Slovensko-český výcvik psovodov na HorehroníSlovensko-český výcvik psovodov na HorehroníSlovensko-český výcvik psovodov na HorehroníSlovensko-český výcvik psovodov na HorehroníSlovensko-český výcvik psovodov na HorehroníSlovensko-český výcvik psovodov na HorehroníSlovensko-český výcvik psovodov na HorehroníSlovensko-český výcvik psovodov na HorehroníSlovensko-český výcvik psovodov na HorehroníSlovensko-český výcvik psovodov na HorehroníSlovensko-český výcvik psovodov na HorehroníSlovensko-český výcvik psovodov na HorehroníSlovensko-český výcvik psovodov na Horehroní

Autor: MO SR - Jozef Žiak , Foto: autor - Dátum: 18.05.2012
Čítanosť: 13547
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share