Preskocit navigáciu

Summit Severoatlantickej aliancie v Chicagu


Summit Severoatlantickej aliancie v Chicagu

Minister obrany SR Martin Glváč a náčelník Generálneho štábu ozbrojených síl SR generálporučík Peter Vojtek odcestovali 19. mája 2012 do Chicaga, kde sa v dňoch 20. - 21. mája zúčastňujú na summite Severoatlantickej aliancie ako členovia slovenskej delegácie, vedenej prezidentom SR Ivanom Gašparovičom.

V nedeľu, 20. mája sa šéf rezortu obrany spolu s hlavou štátu SR a ministrom zahraničných vecí SR Miroslavom Lajčákom zúčastníili na zasadnutí Severoatlantickej rady (NAC). Venovali sa najmä strategickej diskusii o spôsobilostiach NATO s výhľadom do roku 2020.

Podvečer prvého rokovacieho dňa bolo naplánované stretnutie ministrov obrany štátov V4. Diskutovalo sa najmä o ďalších spôsoboch a cestách k posilneniu efektívnej spolupráce krajín Vyšehrádskeho zoskupenia a ich spôsobilostí určených pre operácie Severoatlantickej aliancie.

Na pracovnej večeri ministrov obrany členských krajín NATO sa šéfovia rezortov budú venovať praktickej implementácii takzvaného Chicagskeho obranného balíka. Minister Glváč na nej vystúpil s prejavom k obranným spôsobilostiam NATO, vrátane nového Systému prehľadu pozemnej situácie (AGS). „Nový balík obranných spôsobilostí Severoatlantickej aliancie je rozhodne jasným a zrozumiteľným plánom, ktorý bude usmerňovať rozvoj našich spôsobilostí nielen do roku 2020, ale aj v ďalšom období. Pevne verím, že už čoskoro sa skončí obdobie finančných škrtov, ktoré tak významne zasiahlo do nášho obranného plánovania,“ vyhlásil šéf slovenského rezortu obrany.

Druhý deň summitu má minister Glváč na programe rokovanie o Afganistane v rozšírenom formáte ISAF a následne rozhovory Severatlantickej rady s vybranými partnerskými krajinami. Podľa šéfa rezortu obrany je Slovensko pripravené prispieť k úspešnému dokončeniu procesu prechodu zodpovednosti za garantovanie bezpečnosti Afganistanu do rúk afganských bezpečnostných síl v horizonte roka 2014 a napomôcť nastoliť stabilitu v krajine aj po tomto termíne.


Summit Severoatlantickej aliancie v ChicaguSummit Severoatlantickej aliancie v ChicaguSummit Severoatlantickej aliancie v ChicaguSummit Severoatlantickej aliancie v ChicaguSummit Severoatlantickej aliancie v ChicaguSummit Severoatlantickej aliancie v ChicaguSummit Severoatlantickej aliancie v ChicaguSummit Severoatlantickej aliancie v Chicagu

Autor: MO SR - KaTOd , Foto: archív NATO, Marián Garaj - Dátum: 21.05.2012
Čítanosť: 12644
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share