Preskocit navigáciu

Ministri obrany a náčelníci GŠ V4 sa operatívne stretli počas samitu NATO


Ministri obrany a náčelníci GŠ V4 sa operatívne stretli počas samitu NATO

Ministri obrany členských krajín V4 a náčelníci Generálnych štábov ozbrojených síl sa počas samitu NATO v Chicagu operatívne stretli, aby sa navzájom informovali o národných pozíciách počas samitu.

"To, že sme sa stretli, je jasným dôkazom toho, že naša spolupráca je skutočne veľmi intenzívna," povedal v úvode zasadnutia minister Martin Glváč. "Som rád, že takéto stretnutia dokážeme zorganizovať promptne a ďakujem poľskému kolegovi, že túto schôdzku inicioval," uzavrel Glváč.

Návrh poľskej strany na zahrnutie Nórska do formátu najbližšieho rokovania V4+1 bol schválený všetkými partnermi. Ide o využitie nórskych skúseností v oblasti spolupráce so susednými krajinami, ako aj tvorby plánovacích dokumentov rozvoja ozbrojených síl. Minister obrany Poľskej republiky Tomasz Siemoniak informoval partnerov o stretnutí s ukrajinským rezortným kolegom, ktorého obsahom bol aktuálny politický vývoj v oboch krajinách.

Český minister obrany Alexander Vondra informoval partnerov o rokovaniach s nemeckým rezortným kolegom, ktoré sa týkali strategickej prepravy materiálu a techniky z Afganistanu v rámci postupného sťahovanie síl z operácie ISAF. "Je to náročný proces, ktorý sa bude týkať všetkých nás v dohľadnej dobe," zhodnotil Vondra.

Na záver stretnutia ministrov obrany V4 minister Glváč potvrdil účasť slovenskej strany na projekte Mnohonárodného výcvikového centra, ktoré má ambíciu stať sa spoločným centrom prípravy a výcviku pilotov vrtuľníkov pod vedením Českej republiky, ktorá aktuálne predsedá Visegrádskej štvorke.


Ministri obrany a náčelníci GŠ V4 sa operatívne stretli počas samitu NATOMinistri obrany a náčelníci GŠ V4 sa operatívne stretli počas samitu NATOMinistri obrany a náčelníci GŠ V4 sa operatívne stretli počas samitu NATOMinistri obrany a náčelníci GŠ V4 sa operatívne stretli počas samitu NATOMinistri obrany a náčelníci GŠ V4 sa operatívne stretli počas samitu NATO

Autor: mjr. Milan Vanga, poverený hovorca MO SR a hovorca OS SR , Foto: Marián Garaj - Dátum: 22.05.2012
Čítanosť: 12994
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share