Preskocit navigáciu

Konferencia NATO v Bydgoszczi


Konferencia NATO v Bydgoszczi

Takmer stovka expertov z 30 členských a partnerských krajín NATO, viacerých centier výnimočnosti NATO a zástupcovia všetkých veliteľstiev NATO a medzinárodného štábu NATO sa zišli na Výcvikovom centre spoločných síl NATO (JFTC), aby spoločne prediskutovali spoločný postup Aliancie, ako aj skúsenosti jednotlivých krajín z boja proti nástražným výbušným systémom (IED).

V dňoch 15. až 17. mája sa v poľskej Bydgoszczi konala v poradí už siedma konferencia spojencov venovaná problematike IED a ich eliminácie. Konferenciu odborne garantoval integrovaný tím spojeneckého veliteľstva pre transformáciu (ACT) pod vedením generálmajora Lillanda (Nórsko), ktorý okrem iného zodpovedá aj za koordináciu činnosti centier výnimočnosti NATO vrátane nášho EOD CoE v Trenčíne.

Konferenciu otvoril veliteľ JFTC generálmajor Pavel Macko (OS SR), ktorý vo svojom úvodnom vystúpení okrem iného zdôraznil: „Tieto systémy (IED) sú veľkou hrozbou pre našich vojakov, ale aj pre civilistov, nevinných ľudí a deti, ktorí sa s ňou musia stretávať denne. Je to zbraň, ktorá bráni stabilizácii a trvalému rozvoju v Afganistane a je to zbraň prvej voľby pre rôzne ozbrojené skupiny, teroristov, partizánov a povstalcov, jednoducho všetkých tých, ktorých záujmom je destabilizovať mier a pokoj vo svete. Preto je mimoriadne dôležité sa touto problematikou zaoberať a hľadať a skúmať všetky možné cesty, ako uchrániť našich vojakov proti tejto hrozbe a ako ofenzívne pôsobiť proti organizovaným sieťam takýchto aktérov. Koordinovaný a zohratý spoločný postup je ten najefektívnejší prístup, ako čeliť tejto hrozbe.“

Vo svojom vystúpení Macko ďalej poukázal na to, že JFTC bolo na organizáciu takejto konferencie vybrané celkom prirodzene vzhľadom na svoju úlohu vo výcviku práve pre operácie v Afganistane, keď v súčasnosti úspešne pôsobí v Afganistane niekoľko regionálnych veliteľstiev ISAF a desiatky výcvikových a poradenských tímov, ktoré prešli výcvikom v tomto centre. „My sme výcvikári, a to čo môžeme tejto Aliancii ponúknuť je dať operačný rozmer vašej vysokošpecializovanej expertíze a vniesť ju do operačného kontextu nášho výcviku. Naším mottom (pozn. JFTC) je - transformácia prostredníctvom výcviku – a vy ste našími strategickými partnermi pre túto transformáciu na úseku pôsobenia proti nástražným výbušným systémom,“ povedal generálmajor Macko.

Slovenskú republiku zastupoval na konferencii aj plukovník Miroslav Fázik, náčelník odboru podpory operácií štábu pre operácie GŠ OS SR. Účastníci konferencie počas troch náročných dní prediskutovali zásadné otázky ďalšie postupu Aliancie v tejto oblasti, ďalej sa venovali inštitucionalizácii problematiky IED v organizačných štruktúrach svojich ozbrojených síl, ako aj otázkam vzájomnej spolupráce a výmene národných skúseností.


Konferencia NATO v BydgoszcziKonferencia NATO v BydgoszcziKonferencia NATO v Bydgoszczi

Autor: NATO Joint Force Training Centre Bydgoszcz, Poľsko , Foto: JFTC PAO - Dátum: 22.05.2012
Čítanosť: 12441
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share