Preskocit navigáciu

Ministerstvo obrany ocenilo vojenské činy roka


Ministerstvo obrany ocenilo vojenské činy roka

Ministerstvo obrany SR dnes vyhlásilo laureátov ankety Vojenský čin roka. Po 15.krát tak ocenilo mimoriadne skutky vojakov, ktorí pomohli občanom v ťažkých životných situáciách. Už tradične si ocenenie prevzali aj zástupcovia verejnosti za spoluprácu s armádou. Porota vyberala laureátov z 20 návrhov a ceny udelila v troch kategóriách.

Laureátom v kategórii Záchrana života sa stal čatár Martin Danák za pomoc pri dopravnej nehode, pri ktorej sa zranilo sedem osôb, z toho dve ťažko. Účastníkom nehody sa snažil pohotovo pomôcť a až do príchodu rýchlej zdravotníckej pomoci poskytol psychickú podporu jednému z vodičov uväznenému v zdemolovanom aute.

V kategórii Pomoc verejnosti si ocenenie prebrali príslušníci Dopravného práporu Hlohovec za pomoc v obci Píla, ktorej obyvateľom spôsobili prívalové dažde obrovské materiálne škody. Živel so sebou strhával časti domov, autá a cesty. Celá obec zostala bez pitnej vody a elektriny. Úlohou príslušníkov Dopravného práporu bolo zriadiť MKS-y „malé kúpacie súpravy“, keďže v obci chýbala pitná a úžitková voda. Prichádzali sa sem umyť a okúpať obyvatelia obce i dobrovoľníci počas celého dňa, ale najmä podvečer a v noci, keď skončili s čistením domov a obecných priestorov.

V januári roku 2011 kolektív Dopravného práporu vyzbieral finančné prostriedky na zakúpenie mobilného vozíka v hodnote 500 eur na prevoz imobilných klientov Domova sociálnych služieb Pastuchov. V lete roku 2011 sa začala rekonštrukcia časti domova a pomoc od Dopravného práporu spočívala v pomoci pri vysťahovaní priestorov domova, presťahovaní imobilných klientov do náhradných priestorov. Medzi Dopravným práporom a DSS Pastuchov a jeho klientmi vzniklo priateľstvo. Ďalšou pomocou bolo poskytnutie vozidla na prepravu potravinovej pomoci zo skladu v Trnave, ktorá bola určená klientom DSS Pastuchov. Pri príležitosti sviatku sv. Mikuláša odovzdali príslušníci Dopravného práporu Hlohovec domovu symbolický šek a hotovosť vo výške 500 eur ako príspevok na zakúpenie zdravotnej pomôcky - hydraulickej vane.

V kategórii Priateľ armády si ocenenie prevzal kolektív autorov projektu „Sám vojak v poli“, ktorý na vysokej profesionálnej úrovni spracoval unikátny filmový dokument zobrazujúci ťažkú prácu profesionálnych vojakov v Afganistane. Autori dokumentu tým urobili neoceniteľnú službu Ozbrojeným silám Slovenskej republiky, hoci to nebolo ich povinnosťou.

Laureátov jednotlivých kategórií vyberala porota v zložení: prezident SR Ivan Gašparovič, minister obrany Martin Glváč, štátny tajomník Ministerstva obrany SR Miloš Koterec, náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR generálporučík Peter Vojtek a štyria ďalší predstavitelia z rezortu obrany. Medzi návrhmi na ocenenie dominovali tento rok najmä vojaci, ktorí pomáhali pri povodniach a tí, ktorí vo svojom voľnom čase pomáhajú rôznym domovom sociálnych služieb.

Anketu Vojenský čin roka iniciovala pred 15. rokmi redakcia armádneho vysielania Slovenského rozhlasu. Cieľom je spoločensky a morálne oceniť príslušníkov rezortu obrany, ktorí nezištne pomohli iným, hoci možno ani nemuseli.


Ministerstvo obrany ocenilo vojenské činy rokaMinisterstvo obrany ocenilo vojenské činy rokaMinisterstvo obrany ocenilo vojenské činy rokaMinisterstvo obrany ocenilo vojenské činy rokaMinisterstvo obrany ocenilo vojenské činy rokaMinisterstvo obrany ocenilo vojenské činy rokaMinisterstvo obrany ocenilo vojenské činy rokaMinisterstvo obrany ocenilo vojenské činy rokaMinisterstvo obrany ocenilo vojenské činy rokaMinisterstvo obrany ocenilo vojenské činy rokaMinisterstvo obrany ocenilo vojenské činy rokaMinisterstvo obrany ocenilo vojenské činy rokaMinisterstvo obrany ocenilo vojenské činy rokaMinisterstvo obrany ocenilo vojenské činy rokaMinisterstvo obrany ocenilo vojenské činy rokaMinisterstvo obrany ocenilo vojenské činy rokaMinisterstvo obrany ocenilo vojenské činy rokaMinisterstvo obrany ocenilo vojenské činy rokaMinisterstvo obrany ocenilo vojenské činy rokaMinisterstvo obrany ocenilo vojenské činy roka

Autor: MO SR - KaTOd , Foto: MO SR - Ivan Kelement - Dátum:
Čítanosť: 10782
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share