Preskocit navigáciu

Návšteva zástupca veliteľa Strategického veliteľstva NATO pre transformáciu v poľskom JFTC


Návšteva zástupca veliteľa Strategického veliteľstva NATO pre transformáciu v poľskom JFTC

Generál Mieczysław Bieniek, zástupca veliteľa Strategického veliteľstva NATO pre transformáciu navštívil dňa 25. mája 2012 Centrum výcviku spoločných síl NATO (JFTC) v Bydgoszczi.

Centrum výcviku spoločných síl NATO v Bydgoszczi vstupuje do jednej z kľúčových etáp výcvikového roka 2012. V nasledujúcich ôsmich týždňoch sa v centre uskutočnia tri hlavné zamestnania – cvičenia. Ako prvé bude „The Coalition Warrior Interoperability Exploration, Experimentation, Examination, Exercise” (CWIX), najrozsiahlejšie cvičenie interoperability systémov velenia, riadenia a kontroly v rámci NATO. V krátkom slede po uvedenom cvičení je naplánovaný výcvik ďalšej rotácie pre Regionálne veliteľstvo sever v operácii ISAF a výcvik „the Above Kandak level Military Advisor Team”, rovnako pre operáciu ISAF. Komplexnosť a náročnosť týchto výcvikových podujatí neunikla pozornosti nadriadeného stupňa, ktoré vyslalo na návštevu JFTC generála Mieczysława Bienieka, zástupcu veliteľa Strategického veliteľstva NATO pre transformáciu (ACT) s cieľom zistiť pripravenosť výcvikového centra.

Okrem výziev, ktoré čakajú na JFTC v nadchádzajúcich týždňoch, bola jednou z horúcich tém rokovania veliteľa JFTC, generálmajora Pavla Macka s generálom Mieczysławom Bieniekom aj dynamicky sa meniacou situáciou v Afganistane a s tým súvisiace postavenie a úlohy NATO. Ďalšou nosnou témou návštevy bola rola JFTC vo výcviku „NATO Force Structure“ a súvislosti vyplývajúce z prevzatia zodpovednosti zo strany Strategického veliteľstva NATO pre transformáciu za kolektívny výcvik v rámci NATO. JFTC bude v spolupráci so sesterským výcvikovým centrom v nórskom Stavangeri hrať kĺúčovú úlohu v transformácii výcviku v rámci NATO.

Na záver návštevy generál Mieczysław Bieniek poďakoval veliteľovi JFTC generálmajorovi Pavlovi Mackovi za kvalitnú prácu a vyzdvihol prínos centra pre výcvik nasadzovaných veliteľstiev, štábov a poradných tímov na rôznych úrovniach do operácie ISAF.


Návšteva zástupca veliteľa Strategického veliteľstva NATO pre transformáciu v poľskom JFTCNávšteva zástupca veliteľa Strategického veliteľstva NATO pre transformáciu v poľskom JFTCNávšteva zástupca veliteľa Strategického veliteľstva NATO pre transformáciu v poľskom JFTCNávšteva zástupca veliteľa Strategického veliteľstva NATO pre transformáciu v poľskom JFTC

Autor: Jaroslav Barilla, JFTC Bydgoszcz, Poľsko , Foto: autor - Dátum: 29.05.2012
Čítanosť: 13853
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share