Preskocit navigáciu

Generál Repass: So Slovákmi sme jeden tím


Generál Repass: So Slovákmi sme jeden tím

Profesionalitu príslušníkov slovenských Špeciálnych síl nasadených v Afganistane dnes vysoko ohodnotil veliteľ Špeciálnych síl USA v Európe generálmajor Michael Repass počas dnešného stretnutia s náčelníkom Generálneho štábu OS SR generálporučíkom Petrom Vojtekom v Bratislave.

"Naše spoločné pôsobenie v operácii ISAF nie je iba spoluprácou medzi dvomi krajinami, je to oveľa viac - sme jednoliaty tím," povedal Repass počas stretnutia. Americký generál vyzdvihol aj úroveň kvality spoločného výcviku amerických a slovenských príslušníkov Špeciálnych síl vo vojenskom výcvikovom priestore vojenského obvodu Lešť.

Generálporučík Vojtek zoznámil amerického hosťa s ambíciou Slovenska zvyšovať kvalitu príspevku do operácie ISAF. "Naša jednotka pre plnenie úloh špeciálnych operácií je veľmi dobre vycvičená a v Afganistane už dokázala, že zvládne extrémne náročné úlohy," povedal Vojtek. "Verím, že sa nám podarí rozšíriť rozsah jej pôsobenia a s vyšším počtom vojakov budeme môcť ešte efektívnejšie prispieť ku skvalitneniu výcviku afganských špeciálnych policajných jednotiek," dodal Vojtek.

"Sme pripravení pomôcť slovenským ozbrojeným silám v príprave na nasadenie väčšieho komponentu pre špeciálne operácie v čo najväčšom možnom rozsahu," prisľúbil Repass.
Cieľom návštevy veliteľa špeciálnych síl USA na Slovensku bolo diskutovať o pokračovaní partnerstva medzi Ozbrojenými silami SR a Combined Special Operations Task Force – 10, v rámci ktorého aj v súčasnosti v Afganistane pôsobí 20 príslušníkov žilinského 5. pluku špeciálneho určenia.

Program veliteľa Repassa pokračoval rokovaním, kde za účasti náčelníka Štábu pre operácie GŠ OS SR brigádneho generála Jindřicha Jocha, náčelníka Štábu strategického plánovania a rozvoja spôsobilostí GŠ OS SR brigádneho generála Ľubomíra Svobodu a veliteľa žilinského 5. pluku špeciálneho určenia Ľubomíra Šeba diskutovali o budúcnosti rozvoja špeciálnych síl OS SR s dôrazom na náš budúci príspevok do operácie ISAF.


Generál Repass: So Slovákmi sme jeden tímGenerál Repass: So Slovákmi sme jeden tímGenerál Repass: So Slovákmi sme jeden tímGenerál Repass: So Slovákmi sme jeden tím

Autor: mjr. Milan Vanga, hovorca OS SR a poverený hovorca MO SR , Foto: MO SR - Ivan Kelement - Dátum: 06.06.2012
Čítanosť: 15384
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share