Preskocit navigáciu

Prvý NATO kútik v Poľsku


Prvý NATO kútik v Poľsku

Od 4. júna 2012 má Univerzitná knižnica miestnej Univerzity Kazimíra Veľkého v Bydgoszczi špeciálne miesto, kde môžu študenti, historici, bádatelia, ale aj široká verejnosť získať všetky potrebné informácie, knižný fond a propagačné materiály o Severoatlantickej Aliancii. „NATO kútik“ je výsledkom spoločného projektu sekcie verejnej diplomacie NATO a miestnej univerzity. Ide o vôbec prvý projekt tohto druhu v Poľsku. Toto študijné miesto v pondelok oficiálne otvorili poľský minister zahraničných vecí Radosław Sikorski a veliteľ NATO JFTC generálmajor Pavel Macko (OS SR) za bohatej účasti miestnych predstaviteľov a novinárov.

Všetky dostupné materiály – knihy, elektronické súbory a multimediálne zbierky, pomôžu študentom v upevňovaní ich znalostí o NATO. “Vďaka online prepojeniu počítačov v kútiku budú mať študenti priamy prístup na inštitúcie a vojenské organizácie NATO”, zdôraznil profesor Kubik, rektor univerzity. Kútik NATO má štatút depozitnej knižnice NATO a poskytuje prístup k celej kolekcii materiálov NATO.

„Bydgoszcz trvalo posilňuje svoj obraz vojenského mesta“, povedal minister Sikorski. „V minulosti, počas Bydgoszczkých udalostí v roku 1981 sme mohli len snívať o tom, že Poľsko raz bude členom NATO a že budeme cvičiť našich spojencov tu u nás v Bydgoszczi“, dodal minister, ktorý je rodákom z Bydgoszczi a v roku 1981 viedol miestnu študentskú Solidaritu, kvôli čomu musel na čas emigrovať z krajiny až do zmeny režimu.

Generál Macko uvítal túto spoločnú iniciatívu a vyslovil želanie, že aj tento kútik prispeje k ešte lepším vzťahom medzi JFTC a miestnou komunitou. „Viac ako sedem rokov zdieľa NATO JFTC spoločné skúsenosti s mnohými krajinami tu v Bydgoszczi. Sme veľmi vďační za mimoriadnu podporu, ktorej sa nám dostáva od Poľska a miestnych autorít. Nadviazali sme veľmi tesné vzťahy s mestom Bydgoszcz. Som presvedčený, že vytvorenie kútika NATO na miestnej univerzite bude ďalším krokom na zintenzívnenie našej spolupráce a prehĺbenie integrácie jednotiek NATO s miestnym obyvateľstvom“, povedal okrem iného Macko vo svojom príhovore.

Táto nízkonákladová aktivita vo vzdialenej Bydgoszczi môže zároveň slúžiť aj ako inšpirácia pre slovenské univerzity majúce vo svojich programoch medzinárodné vzťahy a bezpečnostnú problematiku.


Prvý NATO kútik v PoľskuPrvý NATO kútik v PoľskuPrvý NATO kútik v PoľskuPrvý NATO kútik v PoľskuPrvý NATO kútik v PoľskuPrvý NATO kútik v Poľsku

Autor: NATO Joint Force Training Centre Bydgoszcz, Poľsko , Foto: JFTC PAO - Dátum: 07.06.2012
Čítanosť: 11378
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share