Preskocit navigáciu

Poslanci NR SR na pracovnom výjazde v Sliači a Lešti


Poslanci NR SR na pracovnom výjazde v Sliači a Lešti

Program minulotýždňového pracovného výjazdu poslancov NR SR na leteckú základňu Sliač s pokračovaním vo výcvikových priestoroch ozbrojených síl na Lešti, začal už na palube vládneho špeciálu Tu-154, kde sa členovia Branno-bezpečnostného výboru a ďalší poslanci Národnej rady SR stali súčasťou živej ukážky zásahu jednotky Ministerstva vnútra SR proti fiktívnym narušiteľom na palube vládneho špeciálu.

Poslanci NR SR sa takto počas letu oboznámili s činnosťou pohotovostného systému NATINADS a ukážkami zásahu RENEGÁT, ktorého súčasťou boli aj pohotovostné stíhacie lietadlá MiG – 29 a ktoré vládny špeciál sprevádzali na základňu Sliač. Počas zásahu celú činnosť okrem pozorného oka ministra vnútra a prezidenta policajného zboru monitoroval aj policajný vrtuľník Mi-171.

Delegáciu poslancov na čele s podpredsedom vlády SR Robertom Kaliňákom a ministrom obrany Martinom Glváčom privítal na pôde leteckej základne náčelník Generálneho štábu OS SR generálporučík Peter Vojtek v sprievode veliteľa vzdušných síl generálmajora Martina Babiaka a veliteľa zmiešaného krídla Sliač plukovníka Vladimíra Lisého.

Program delegácie pokračoval statickou ukážkou lietadiel MiG-29 a L-39, ktorú spestril dynamickou ukážkou pilotného umenia podplukovník Marián Bukovský na lietadle MiG-29. Pocity pilota stíhacieho lietadla počas letu si mohli členovia delegácie vyskúšať počas následných simulovaných letov na lietadlách MiG-29 a L-39 v priestoroch trenažérového centra.

Popoludní sa poslanci presunuli vojenskými vrtuľníkmi Mi–17 a vrtuľníkom rezortu vnútra Mi –171 do výcvikového priestoru Lešť, kde sa oboznámia s najväčším výcvikovým priestorom na Slovensku. Na strelnici bojových vozidiel vo výcvikovom priestore vojenského obvodu Lešť príslušníci 12. mechanizovaného práporu pripravili pre poslancov NR SR ukážky streľby z ručných zbraní Samopalu vz. 58, guľometu vz. 59, odstreľovacej pušky SVD N1 Dragunov, protitankového granátu RPG-75 a pištole vz. 82. Všetci poslanci mali možnosť vyskúšať si streľbu z týchto ručných zbraní a sledovať ukážkové streľby 2. mechanizovanej roty z 30 mm kanónu vozidla BVP-2. Osobné, nákladné a bojové vozidlá používané na 12. mechanizovanom prápore predstavili vodiči na statickej ukážke techniky, no najväčší úspech si získala dynamická ukážka techniky, kde si poslanci vyskúšali riadenie kolesovej techniky v teréne.

Cieľom pracovného výjazdu bolo prakticky oboznámiť sa jednotlivými zložkami Ozbrojených síl SR pri plnení úloh počas reálnej činnosti a výcviku a priamo v teréne si pozrieť náročný výcvik príslušníkov ozbrojených síl.
„Je to jedna z prvých akcií, ktorú sme pre poslancov pripravili a chceme v tomto trende pokračovať. Je množstvo tém, o ktorých budeme v parlamente diskutovať a poslanci budú mať jasnejšiu predstavu o tom, čo ozbrojené zložky robia a hlavne potrebujú,“ povedal šéf rezortu obrany.
Aj podľa ministra vnútra je veľmi dôležité, aby sa poslanci národnej rady prakticky zoznámili s činnosťou vojakov a policajtov. „Dnes mali možnosť vidieť ukážku dokonalej spolupráce rezortov vnútra a obrany, ktorú chceme aj naďalej rozvíjať v čo najširšom rozsahu."


Poslanci NR SR na pracovnom výjazde v Sliači a LeštiPoslanci NR SR na pracovnom výjazde v Sliači a LeštiPoslanci NR SR na pracovnom výjazde v Sliači a LeštiPoslanci NR SR na pracovnom výjazde v Sliači a LeštiPoslanci NR SR na pracovnom výjazde v Sliači a LeštiPoslanci NR SR na pracovnom výjazde v Sliači a LeštiPoslanci NR SR na pracovnom výjazde v Sliači a LeštiPoslanci NR SR na pracovnom výjazde v Sliači a LeštiPoslanci NR SR na pracovnom výjazde v Sliači a LeštiPoslanci NR SR na pracovnom výjazde v Sliači a LeštiPoslanci NR SR na pracovnom výjazde v Sliači a LeštiPoslanci NR SR na pracovnom výjazde v Sliači a LeštiPoslanci NR SR na pracovnom výjazde v Sliači a LeštiPoslanci NR SR na pracovnom výjazde v Sliači a LeštiPoslanci NR SR na pracovnom výjazde v Sliači a LeštiPoslanci NR SR na pracovnom výjazde v Sliači a LeštiPoslanci NR SR na pracovnom výjazde v Sliači a LeštiPoslanci NR SR na pracovnom výjazde v Sliači a LeštiPoslanci NR SR na pracovnom výjazde v Sliači a LeštiPoslanci NR SR na pracovnom výjazde v Sliači a LeštiPoslanci NR SR na pracovnom výjazde v Sliači a LeštiPoslanci NR SR na pracovnom výjazde v Sliači a LeštiPoslanci NR SR na pracovnom výjazde v Sliači a LeštiPoslanci NR SR na pracovnom výjazde v Sliači a LeštiPoslanci NR SR na pracovnom výjazde v Sliači a LeštiPoslanci NR SR na pracovnom výjazde v Sliači a LeštiPoslanci NR SR na pracovnom výjazde v Sliači a LeštiPoslanci NR SR na pracovnom výjazde v Sliači a LeštiPoslanci NR SR na pracovnom výjazde v Sliači a Lešti

Autor: KaNGŠ, vvzs, npor. J. Cabadaj, por. P. Poldruhák , Foto: MO SR - I. Kelement, vvzs, por. P. Poldruhák - Dátum: 11.06.2012
Čítanosť: 12548
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share