Preskocit navigáciu

Slováci na medzinárodnej konferencii Síl pre špeciálne operácie


Slováci na medzinárodnej konferencii Síl pre špeciálne operácie

 Od pondelka 21. mája 2012 sa vo floridskej Tampe uskutočnila medzinárodná konferencia reprezentatnov špeciálnych síl celého sveta (International Special Operation Forces Conference - ISOF) s účasťou viac ako deväťdesiatich krajín.

 Cieľom trojdňovej konferencie bola analýza vzájomných vzťahov amerických a medzinárodných lídrov Síl pre špeciálne operácie a definícia globálnej spolupráce v oblasti spoločného budovania a operačného použitia Síl pre špeciálne operácie (SOF) v boji proti terorizmu, extrémizmu a novodobým hrozbám v štyroch fázach - vymedzenie problému, hľadanie riešenia, výstavba a budúcnosť a prechod od diskusií k činom.

 Lídri jednotlivých SOF zúčastnených krajín identifikovali hrozby v koncepcii regionálnej bezpečnosti a zdieľali skúsenosti s použitia SOF na elimináciu takýchto hrozieb. V rámci konferencie boli jednotliví účastníci rozdelení do panelov po regiónoch Európa, Afrika, Tichomorie, Južná Amerika, Blízky východ, Stredná a Východná Ázia. Na takto vytvorených paneloch reprezentanti zúčastnených krajín diskutovali o regionálnych problémoch a zapojení SOF do ich riešenia. Európsky panel viedol veliteľ SOF v Európe generálmajor Michael Repass, pod ktorého velením operuje slovenská jednotka SOF nasadená v Afganistane. Jedným z hlavných bodov bola aplikácia “chytrej Obrany” (Smart Defence) v podmienkach síl pre špeciálne operácie. Počas diskusie vystúpil brigádny generál Patalon, veliteľ poľských SOF, a oboznámil členov panelu s konceptom rozvoja poľských SOF ako regionálneho zastrešovateľa tohoto druhu síl pri vytváraní veliaceho komponentu SOCC (Special Operation Component Command - Veliteľstvo komponentu pre špeciálne operácie), kde má popri krajinách ako Česká republika, Maďarsko a Chorvátsko svoje miesto i Slovensko.

 Veľkým úspechom budovania medzinárodnej a regionálnej spolupráce bol a je koncept NSHQ (NATO Special Operations Headquarters – veliteľstvo špeciálnych síl NATO), ktorý bol niekoľkokrát zdôraznený v spojitosti s vytváraním regionálnych SOF centier po celom svete.

 Na galavečere vystúpila so svojim prejavom ministerka zahraničných vecí USA Hilary Clintonová. Vo svojom prejave zdôraznila neoddeliteľnú podporu jej úradu a SOF USA. Veľmi pozitívne hodnotila dlhoročnú spoluprácu pri vykonávaní najcitlivejších špeciálnych operácií. Nezabudla spomenúť operáciu na eliminovanie Usamu Bin Ládina, ktorej velil dnes už veliteľ USSOCOM McRaven (United States Special Operations Command - Vrchné Veliteľstvo Síl pre špeciálne operácie USA). V závere Clintonová vyslovila poďakovanie všetkým príslušníkom Síl pre špeciálne operácie za to, akú obeť deň čo deň prinášajú pre svoje krajiny.

 Na konferencí boli prvý krát v histórii organizované ukážky spôsobilostí SOF. Tie boli sústredené na námornú, pozemnú a vzdušnú techniku, výzboj a výstroj US NAVY Seals, MARINE SOC, 160th SOAR, US Army Special Forces. Jednotlivé ukážky boli prezentované tímami zloženými z operatívcov z USA, Austrálie, Holanska, Jordánska, Spojených arabských emirátov, Brazílie, Južnej Kórei a Nórska.

 Konferencia potvrdila, že spolupráca národných SOF nie je len v operačnej a strategickej úrovni, ale jednotlivé tímy a jednotlivci dokážu spolupracovať aj na taktickej úrovni, čo je v rámci interoperability a rozličnosti zbraňových systémov, materiálu a výcviku tá najobtiažnejšia úloha. Námetom ukážky bolo oslobodenie rukojemníka, ktorého zadržiavali extrémisti. Úlohy rukojemníka sa zhostil primátor mesta Tampa Bob Buckhorn, ktorý si vyskúšal streľbu z rotačného guľometu M134/GAU 17A Minigun kalibru 7,62 NATO.     

 Na konferencii admirál McRaven predstavil ​​medzinárodnú stratégiu pod názvom "Budovanie partnerstve a globálnych Síl pre špeciálne operácie" a v závere konferencie zovšeobecnil všetky podnety z jednotlivých panelov. Tu slovenská strana popísala možnosť využitia výcvikového priestoru VPVO Lešť pre jednotlivé krajiny.

 Konferencia SOF prebiehala súčasne so SOF priemyselnou konferenciou Special Operation Forces Industry Conference (SOFIC), ktorá bola organizovaná v spolupráci s Národnou asociáciou obranného priemyslu USA. Viac ako 200 vystavovateľov odprezentovalo svoje ponuky týkajúce sa materialu pre komplexné použitie SOF od zbraní, uniforiem až po bezpilotné prostriedky, taktické vozidlá, satelitnú komunikáciu a informačné technológie.

 Celá konferencia bola organizovaná pod záštitou admirála McRavena, veliteľa spoločného veliteľstva síl pre špeciálne operácie USA (USSOCOM), ktorý navštívil Slovensko, jeho Generálny štáb a 5. pluk špeciálneho určenia v októbri 2007 z pozície riaditeľa NSCC (NATO Special Operations Forces Coordination Centre - koordinačné centrum síl pre špeciálne operácie NATO) a neskôr ako veliteľ NSHQ. V oboch týchto inštitúciách, súčastiach štruktúr NATO, majú OS SR svoje trvalé zastúpenie od marca 2008.

 Slovenské ozbrojené sily a slovenské Sily pre špeciálne operácie na konferencii zastupovali podplukovník Branislav Benka z 5. pluku špeciálneho určenia, podplukovník Norbert Tornayi zo Štábu strategického plánovania a rozvoja spôsobilostí a plukovník Tomáš Novotný, starší národný predstaviteľ pri ACT (Allied Command Transformation – Spoločné Veliteľstvo pre transformáciu NATO) so sídlom v Norfolku, Virgínia, USA.

 

- video - otvárací ceremoniál a ukážky nájdete tu /server youtube.com nie je dostupný z domény mil.sk
 

- video - prejav ministerky zahraničných vecí USA Hilary Clintonovej nájdete tu /server youtube.com nie je dostupný z domény mil.sk


Slováci na medzinárodnej konferencii Síl pre špeciálne operácie I.Slováci na medzinárodnej konferencii Síl pre špeciálne operácie I.Slováci na medzinárodnej konferencii Síl pre špeciálne operácie I.Slováci na medzinárodnej konferencii Síl pre špeciálne operácie I.Slováci na medzinárodnej konferencii Síl pre špeciálne operácie II.Slováci na medzinárodnej konferencii Síl pre špeciálne operácie II.Slováci na medzinárodnej konferencii Síl pre špeciálne operácie II.Slováci na medzinárodnej konferencii Síl pre špeciálne operácie II.Slováci na medzinárodnej konferencii Síl pre špeciálne operácie III.Slováci na medzinárodnej konferencii Síl pre špeciálne operácie III.Slováci na medzinárodnej konferencii Síl pre špeciálne operácie III.

Autor: 5. pšu - pplk. Branislav Benka , Foto: web a 5. pšu - pplk. Branislav Benka - Dátum: 24.05.2012
Čítanosť: 45634
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share