Preskocit navigáciu

SOTU a SOTG ukončili sústredenú prípravu


SOTU a SOTG ukončili sústredenú prípravu

 Záver mesiaca máj a takmer celý jún patrili v žilinskom 5. pluku špeciálneho určenia sústredenej príprave rozvoja spôsobilostí SOTU (Special Operation Task Unit - skupina špeciálneho určenia) a SOTG (Special Operation Task Group - účelové zoskupenie síl pre špeciálne oprácie). Členovia pluku a druhého práporu desiatej skupiny špeciálnych síl armády USA (2nd/10th US Army SF) cvičili v Žiline a jej okolí.

 Paralelne s prípravou SOTU a SOTG sa pripravovali vojaci z 5. pluku na v poradí už tretiu rotáciu pre operáciu ISAF SOF do Afganistanu. Jej nasadenie je plánované v septembri tohoto roku. Vo Výcvikovom priestore Vojenského obvodu Lešť zavŕšili dlhodobú prípravu záverečným výcvikom - certifikáciou. Tento výcvik bol zameraný na budovanie spôsobilostí SOTG a riadenie jednotlivých nasadených elementov, SOTU, pre realizáciu plného spektra úloh špeciálnych operácií.

 Úlohy a ciele, ktoré boli stanovené pre výcvik, kopírovali podmienky, s ktorými sa dnes a denne stretávajú špeciálne sily v operácií ISAF v Afganistane.

 Prvé tri týždne výcviku mali za cieľ osvojenie si a zdokonalenie plánovacieho procesu (MDMP - Military Decision Making Process), funkčných oblastí jednotlivých prvkov velenia a riadenia špeciálnych operácií (MOS TTP - Military Occupation Speciality Tactical and Technical Procedures), prípravy a schvaľovacích procesov konceptu operácie v podmienkach NATO/ISAF (NATO/ISAF CONOP - Concept of Operation). Výcvik sa ďalej sústredil na pravidlá vedenia boja, ktoré sú platné v operácií ISAF v Afganistane (Afghanistan ROE - Rules of Engagement), plánovanie a realizáciu operácií na základe zozbieraných dôkazov v podmienkach právneho systému Afganistanu (Afghanistan Law/EvBO - Evidence Based Operations), činnosť pri zaisťovaní a zatýkaní osôb (DHP - Detainee Handling Procedures), procesy zberu a prvotnej analýzy biometrických údajov (Biometric Collection Procedures), činnosť a taktické postupy pri stretnutiach s lokálnymi lídrami v priestore operácie (KLE - Key Leaders Engagements) a činnosti spojené s riadením a velením jednotkám určeným na  priamy výkon špeciálnych operácií prostredníctvom takticko-operačného centra veliteľstva SOTG (SOTG TOC Battle Drills).

 K jednotlivým častiam výcviku boli priradené i zoskoky s padákom. Paravýcvik a zoskok s padákom OVP-80 z vrtuľníka Mi-2 absolvovli 12. júna 2012 aj príslušníci špeciálnych síl armády USA na doskokovú plochu leteckej základne Prešov. Tým splnili v Slovenskej republike platné podmienky pre udelenie certifikátu a triednosti "výsadkár ozbrojených síl SR". O tri dni neskôr sa vojaci zdokonaľovali v streľbe z ručných zbraní zavedených do výzbroje Síl pre špeciálne operácie oboch krajín vo výcvikovom priestore Záhorie a  na strelnici Kamenná Poruba.

 Spoločný mesačný výcvik ukončili slovenské a americké SOF záverečným kulminačným cvičením dvoch skupín špeciálneho určenia operujúcim v Žiline a Lešti s nepretržitým riadením takticko-operačným centrom (SOTG TOC - Tactical Operation Centre).

 Pre prípravu SOF zúčastnených armád bol tento výcvik pokračovaním spoločného projektu budovania spôsobilostí SOF v podmienkach OS SR.

 Ukončený výcvik je možné považovať za dobrý základ pre učinkovanie  členov 5. pluku špeciálneho určenia na medzinárodnom cvičení Síl pre špeciálne operácie Jackal Stone 2012, ktoré sa má uskutočniť v Chorvátsku v jeseni tohto roku. Cvičenia Jackal Stone sa každoročne zúčastňujú príslušníci špeciálnych síl USA, Poľska, Chorvátska, Rumunska, Maďarska, Lotyšska. Príslušníkov SOF SR čaká premiéra.


SOTU a SOTG ukončili sústredenú prípravu I.SOTU a SOTG ukončili sústredenú prípravu I.SOTU a SOTG ukončili sústredenú prípravu I.SOTU a SOTG ukončili sústredenú prípravu I. SOTU a SOTG ukončili sústredenú prípravu II. SOTU a SOTG ukončili sústredenú prípravu II. SOTU a SOTG ukončili sústredenú prípravu II. SOTU a SOTG ukončili sústredenú prípravu II. SOTU a SOTG ukončili sústredenú prípravu III. SOTU a SOTG ukončili sústredenú prípravu III. SOTU a SOTG ukončili sústredenú prípravu III. SOTU a SOTG ukončili sústredenú prípravu III. SOTU a SOTG ukončili sústredenú prípravu IV. SOTU a SOTG ukončili sústredenú prípravu IV. SOTU a SOTG ukončili sústredenú prípravu IV. SOTU a SOTG ukončili sústredenú prípravu IV. SOTU a SOTG ukončili sústredenú prípravu V. SOTU a SOTG ukončili sústredenú prípravu V. SOTU a SOTG ukončili sústredenú prípravu V. SOTU a SOTG ukončili sústredenú prípravu V. SOTU a SOTG ukončili sústredenú prípravu VI SOTU a SOTG ukončili sústredenú prípravu VI SOTU a SOTG ukončili sústredenú prípravu VI SOTU a SOTG ukončili sústredenú prípravu VI SOTU a SOTG ukončili sústredenú prípravu VI. SOTU a SOTG ukončili sústredenú prípravu VI. SOTU a SOTG ukončili sústredenú prípravu VI. SOTU a SOTG ukončili sústredenú prípravu VI.

Autor: 5. pšu - npor. Mário Pažický , Foto: 5. pšu - archív a npor. Mário Pažický - Dátum: 29.06.2012
Čítanosť: 38850
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share