Preskocit navigáciu

Pietna spomienka v obci Lom nad Rimavicou


Pietna spomienka v obci Lom nad Rimavicou

Na sviatok sv. Cyrila a Metoda sa v Lome nad Rimavicou, časti Poľanská konala pietna spomienka pri príležitosti 1. výročia odhalenia pamätníka, posviacky kríža a 56. výročia leteckej tragédie.

Podujatie, ktoré zorganizovali obec Lom nad Rimavicou v spolupráci s Ministerstvom obrany SR otvoril kronikár obce Mgr. Ľudovit Kubiš. K prítomným sa prihovoril zástupca náčelníka Generálneho štábu ozbrojených síl SR generálporučík Jaroslav Vývlek, podpredseda BBSK Pavel Belko a starosta obce Vladimír Vetrák. Program spestrilo aj vystúpenie detského folklórneho súboru Vrchársky štvorlístok pri tamojšej ZŠ. a ľudovej hudby Bartošovci.

Hlavným celebrantom svätej omše bol dekan veliteľstva vzdušných síl vo Zvolene plukovník ThLic. Marko Trochan, koncelebrantami miestny farár Mgr. Peter Krajč a páter Jozef Amrich zo Spoločnosti Ježišovej na Slovensku, rodák z Lomu n/R. Po svätej omši boli za sprievodu vojenskej dychovej hudby položené vence k pamätníku obetí tejto tragédie.

Letecká katastrofa sa stála 3. júla 1956, keď vojenské lietadlo D-47 americkej výroby neďaleko obce vletelo do silnej búrky, ktorá poškodila najmä krídla a výškové kormidlo, stálo sa neovládateľné a zrútilo sa. Pri tejto tragédii zahynulo 21 dôstojníkov československej armády.


Pietna spomienka v obci Lom nad RimavicouPietna spomienka v obci Lom nad RimavicouPietna spomienka v obci Lom nad RimavicouPietna spomienka v obci Lom nad RimavicouPietna spomienka v obci Lom nad Rimavicou

Autor: Daniel Rakyta , Foto: Ing. Milan Kováčik - Dátum: 09.07.2012
Čítanosť: 15572
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share