Preskocit navigáciu

Vojaci troch armád vystúpili na Mariánsku horu


Vojaci troch armád vystúpili na Mariánsku horu

Druhý júlový víkend sa uskutočnila už 16. Národná púť Ordinariátu Ozbrojených síl a Ozbrojených zborov SR. Vyše dve stovky vojenských pútnikov a ich rodín, policajtov, príslušníkov väzenskej a justičnej stráže, ako aj zástupcovia ozbrojených síl z Poľska a Spolkovej republiky Nemecka boli súčasťou najväčšej púte na Slovensku. Vyše pol milióna veriacich si v nedeľu 8. júla uctilo pontifikálnou svätou omšou na levočskej hore mariánsky sviatok Navštívenia Panny Márie.

Pútnikov v uniformách v levočskom kostole Minoritov, medzi ktorými nechýbal ani zástupca náčelníka Generálneho štábu OS SR generálporučík Jaroslav Vývlek, bývalý veliteľ síl výcviku a podpory generálmajor v. v. Ján Kačmár či bývalý pridelenec obrany SRN na Slovensku a dnešný zemský veliteľ Bundeswehru v Poríni – Falcku podplukovník gšt. Herbert Schmid, privítal ordinár OS a OZ SR Mons. František Rábek. Vo svojom príhovore vyzdvihol úlohu, ktorú zohráva v živote príslušníkov ozbrojených zložiek rodina a pripomenul, že začíname slávenie Jubilejného roka 1150 výročia príchodu sv. Cyrila a Metoda na naše územie. Poľských vojakov z útvarov varšavskej posádky viedol podplukovník Wieslaw Rogulski a vojenský kaplán major Pawel Piontek.

Medzi vojenskými pútnikmi boli zástupcovia všetkých zložiek ozbrojených síl. Priviezli ich autobusy, ktoré zbierali pútnikov zo západu a stredu republiky, ďalší prišli svojimi motorovými vozidlami. Už tradične v Levoči nechýbala slobodníčka Anna Blanáriková z roty podpory velenia topoľčianskej mechanizovanej brigády, poručík Peter Tkáč a desiatnik Peter Vigoda zo zmiešaného leteckého krídla Sliač, kapitán Ľuboš Slanina z martinského práporu výcviku, či plukovník Emil Hvasta z Generálneho štábu OS SR. Na levočskej hore nechýbali ani poslucháčky druháčky Vojenskej akadémie z Liptovského Mikuláša Zuzana Roganská a Zuzana Kisidayová a nadporučíčka Katarína Kiša z prešovskej vrtuľníkovej základne.

Všetci prichádzali na Mariánsku horu so svojimi prosbami, starosťami i túžbami. Ale hlavne, ako hovorí desiatnik Peter Marcinek z michalovského mechanizovaného práporu, ktorý sa len pred mesiacom vrátil z pôsobenia v operácii ISAF v Afganistane, aby načerpali nové duševné sily pre svoju ďalšiu prácu vojenského profesionála a utuženie vojenských rodín.


Vojaci troch armád vystúpili na Mariánsku horuVojaci troch armád vystúpili na Mariánsku horuVojaci troch armád vystúpili na Mariánsku horuVojaci troch armád vystúpili na Mariánsku horuVojaci troch armád vystúpili na Mariánsku horuVojaci troch armád vystúpili na Mariánsku horuVojaci troch armád vystúpili na Mariánsku horuVojaci troch armád vystúpili na Mariánsku horuVojaci troch armád vystúpili na Mariánsku horuVojaci troch armád vystúpili na Mariánsku horuVojaci troch armád vystúpili na Mariánsku horuVojaci troch armád vystúpili na Mariánsku horuVojaci troch armád vystúpili na Mariánsku horuVojaci troch armád vystúpili na Mariánsku horuVojaci troch armád vystúpili na Mariánsku horuVojaci troch armád vystúpili na Mariánsku horu

Autor: MO SR - Jozef Žiak , Foto: autor - Dátum: 09.07.2012
Čítanosť: 15317
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share