Preskocit navigáciu

Rekonštrukcia bojov v Nižnej Polianke


Rekonštrukcia bojov v Nižnej Polianke

Po takmer sto rokoch sa v sobotu 14. júla 2012 v Nižnej Polianke odohrala už v poradí druhá rekonštrukcia bojov prvej svetovej vojny.

Vyše stovky členov klubov vojenskej histórie zo Slovenska, Čiech, Poľska, Maďarska a Ruskej federácie priblížili tisícke návštevníkom moderovaný autentický priebeh bojov z čias prvej svetovej vojny. Na bojovom poli sa stretli rakúsko-uhorskí a ruskí vojaci.

Vidieť zblízka reálne boje, počuť ohlušujúci rachot granátov, neutíchajúce pušky, tak to sa nezažíva často. Mnohí nielen z návštevníkov, ale aj zo samotných účastníkov bojov porovnávali vojenskú výzbroj a výstroj spred vyše sto rokov. No zmenilo sa mnoho. Takmer každý si domov odniesol prekvapenie pyrotechnikov v podobe cementového prášku, samozrejme na svoje si prišli aj chuťové kanáliky. Neochutnať pravý maďarský guľáš z niekdajšej poľnej kuchyne? Nemožné!

Počas celého dňa bol návštevníkom sprístupnený aj propagačný stánok Ozbrojených síl Slovenskej republiky, zastúpený Skupinou personálneho doplňovania Územnej vojenskej správy v Prešove. Jej príslušníci odpovedali na množstvo otázok týkajúcich sa profesionálnej služby v Ozbrojených silách Slovenskej republiky, tých mladších odmeňovali propagačnými predmetmi.


Rekonštrukcia bojov v Nižnej PoliankeRekonštrukcia bojov v Nižnej PoliankeRekonštrukcia bojov v Nižnej PoliankeRekonštrukcia bojov v Nižnej PoliankeRekonštrukcia bojov v Nižnej PoliankeRekonštrukcia bojov v Nižnej PoliankeRekonštrukcia bojov v Nižnej PoliankeRekonštrukcia bojov v Nižnej PoliankeRekonštrukcia bojov v Nižnej PoliankeRekonštrukcia bojov v Nižnej PoliankeRekonštrukcia bojov v Nižnej PoliankeRekonštrukcia bojov v Nižnej PoliankeRekonštrukcia bojov v Nižnej Polianke

Autor: UVS Prešov – čatár Alojz Mikula , Foto: autor - Dátum: 17.07.2012
Čítanosť: 13287
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share