Preskocit navigáciu

Generálporučík Vojtek rokoval v Rakúsku o spolupráci


Generálporučík Vojtek rokoval v Rakúsku o spolupráci

Bilaterálna spolupráca Slovenskej republiky a Rakúska vo vojenskej oblasti bola hlavnou témou rokovaní v rámci prihraničného bilaterálneho stretnutia náčelníkov generálnych štábov ozbrojených síl Slovenskej republiky a rakúskeho Bundesheeru, ktoré sa uskutočnilo v dňoch 16. a 17. júla vo Viedni.

Cieľom pracovného stretnutia náčelníka Generálneho štábu ozbrojených síl SR generálporučíka Petra Vojteka s náčelníkom Generálneho štábu Ozbrojených síl rakúska generálom Edmundom Entacherom bolo zhodnotenie stavu bilaterálnej spolupráce, prediskutovanie jej perspektív do budúcna, ako aj možností regionálnej spolupráce, najmä v rámci regionálnej obrannej spolupráce a spolupráce krajín V4.

Generálporučík Vojtek považuje vzťahy s Rakúsom za korektné a zodpovedajúce záujmom oboch krajín. „Spolupráca medzi rezortmi obrany SR a Rakúska má prioritu v zahraničných aktivitách OS SR a je jednou z najbohatších spomedzi nečlenských krajín NATO,“ povedal generálporučík Vojtek.

Predmetom diskusie bola aj súčasná participácia v operáciách medzinárodného krízového manažmentu a zámer pôsobenia do budúcna, ako aj spolupráca členských krajín v rámci iniciatívy “Združovanie a zdieľanie spôsobilostí” (Pooling & Sharing) a inteligentnej obrany (Smart Defence).

V oblasti bilaterálnej spolupráce boli rokovania zamerané na prehĺbenie spolupráce v oblasti výcviku, vzdelávania a výmenných odborných stáží so zameraním na odborné stáže študentov Bundesheeru na Slovensku, konkrétne účasť rakúskych študentov na kurze ISOC v Liptovskom Mikuláši, účasť profesionálnych vojakov OS SR na vojenskom kurze v horských podmienkach, spoluprácu v oblasti radiačnej, chemickej a biologickej ochrany vo VAaZC RCHBO Čereňany/VTC RCHBO Zemianske Kostoľany s reálnymi bojovými toxickými chemickými látkami a spoluprácu pri zabezpečovaní tzv. HVE – High Valuable Events v príhraničnom priestore.

Dôležitou témou bolo aj zabezpečenie výmeny informácií medzi CRC (Control and Reporting Centre) Zvolen a CRC Zeltweg, o ktorej so svojím rakúskym partnerom rokoval zástupca veliteľa Vzdušných síl OS SR plk. gšt. Ivan Hulek, ktorý náčelníka generálneho štábu počas pracovnej cesty sprevádzal. Súčasťou programu slovenskej delegácie bola aj návšteva leteckej základne Hinterstoisser.


Generálporučík Vojtek rokoval v Rakúsku o spolupráciGenerálporučík Vojtek rokoval v Rakúsku o spolupráciGenerálporučík Vojtek rokoval v Rakúsku o spolupráciGenerálporučík Vojtek rokoval v Rakúsku o spolupráci

Autor: mjr. Milan Vanga , Foto: Bundesheer - Dátum: 17.07.2012
Čítanosť: 14769
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share