Preskocit navigáciu

Generálporučík Peter Vojtek prijal rehabilitovaných vojakov


Generálporučík Peter Vojtek prijal rehabilitovaných vojakov

Generálporučík Peter Vojtek prijal rehabilitovaných vojakov náčelník Generálneho štábu ozbrojených síl SR generálporučík Peter Vojtek dnes 26. júla prijal predstaviteľov Združenia vojenskej obrody Slovenska.

Jeho členmi sú vojaci a bývalí zamestnanci vojenských správ, ktorí boli v rokoch 1948 až 1989 prepustení zo služobného alebo z pracovného pomeru z politických dôvodov, pričom po roku 1989 boli rehabilitovaní.

„Máme veľký záujem, aby sa občianske združenia so vzťahom k ozbrojeným silám v budúcnosti podieľali na brannej príprave obyvateľov. Tiež aby sa podieľali na posilňovaní historického povedomia a vojenských tradícií,“ povedal generálporučík Vojtek. Zdôraznil, že bude iniciovať, aby možnosti takejto spolupráce boli v budúcnosti presnejšie definované a rozšírené aj v príslušných zákonoch.

Predseda Združenia vojenskej obrody Slovenska plukovník v.v. MUDr. Svätopluk Kusala, CSc., ako člen Ústrednej rady plukovník v. v. JUDr. Ján Gejdoš, potvrdili záujem o takúto spoluprácu. Obaja boli pritom prepustení z armády kvôli nesúhlasu s okupáciou Československa vojskami Varšavskej zmluvy v auguste 1968, podobne ako väčšina súčasných členov ich organizácie.

Skutočnosť, že stovky slovenských vojakov dokázali vyjadriť nesúhlas s okupáciou, pričom boli za to perzekvovaní a zbavení služby, vníma náčelník Generálneho štábu ako krivdu. Plukovníci Kusala a Gejdoš ocenili rehabilitácie poškodených vojakov a zamestnancov, ktoré sa uskutočnili v 90. rokoch, no tiež opätovne otvorili debatu o ich možnom odškodnení za predchádzajúce príkoria. O tejto téme totiž už s predstaviteľmi rezortu rokovali aj v minulých dvoch desaťročiach. Generálporučík Vojtek prisľúbil, že ich návrhom bude aj napriek súčasnej finančnej situácii v rezorte obrany venovať pozornosť.

Na Slovensku bolo začiatkom 90. rokov rehabilitovaných približne 1200 ľudí, ktorí boli prepustení z politických dôvodov z vojenskej služby alebo z pozícií civilných zamestnancov armády. V súčasnosti ich žije približne tristo. Ich priemerný vek je 76 rokov.


Generálporučík Peter Vojtek prijal rehabilitovaných vojakov

Autor: MO SR - Pavol Vitko , Foto: MO SR - Ivan Kelement - Dátum: 27.07.2012
Čítanosť: 13282
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share