Preskocit navigáciu

Životné jubileum plukovníka v.v. Milana Píku


Životné jubileum plukovníka v.v. Milana Píku

Náčelník Generálneho štábu OS SR generálporučík Peter Vojtek sa dnes 27. júla stretol s plukovníkom v.v. Milanom Píkom. Pri príležitosti jeho 90.-tych narodenín mu generálporučík Vojtek zablahoželal a udelil pamätnú medailu náčelníka GŠ OS SR I. stupňa. Ku krásnemu životnému jubileu sa s blahoželaním pripojil aj vedúci oddelenia vojnových veteránov MO SR Ing. Daniel Kostra.

Milan Píka (nar. 28. júla 1922) je synom Heliodora Píku (* 3. júl 1897 – † 21. jún 1949) česko-slovenského legionára počas 1. svetovej vojny a neskôr predstaviteľa odboja počas 2. svetovej vojny. Spolu so svojím otcom divíznym generálom odišiel pred fašizmom z bývalého Československa do Rumunska. Heliodor Píka tam z poverenia čs. londýnskej exilovej vlády pomáhal demobilizovaným vojakom a utečencom z Protektorátu Čechy a Morava, ako aj slovenským dobrovoľníkom, ktorí odišli bojovať proti fašizmu. Po skončení II. svetovej vojny sa vrátil do Československa a stal sa zástupcom náčelníka generálneho štábu. V roku 1948 bol obvinený z velezrady, vo vykonštruovanom procese odsúdený a následne v roku 1949 popravený. V roku 1968 bol za účasti prezidenta L. Svobodu proces s Heliodorom Píkom obnovený. Vojenský súd v Prahe skonštatoval jeho nevinu a plne ho rehabilitoval.

M. Píka sa v roku 1940 rozhodol odísť bojovať proti fašistickej agresii do Francúzska. Následne bol príslušníkom čs. perutí RAF vo Veľkej Británii. Milan Píka bol napokon prepustený z armády. Po prepustení z väzenia odišiel v roku 1949 do Bratislavy, kde žije dodnes.


Životné jubileum plukovníka v.v. Milana PíkuŽivotné jubileum plukovníka v.v. Milana PíkuŽivotné jubileum plukovníka v.v. Milana PíkuŽivotné jubileum plukovníka v.v. Milana Píku

Autor: KaNGŠ - Andrea Hankoščáková , Foto: KaNGŠ - npor. Denisa Haasová, internet - Dátum: 27.07.2012
Čítanosť: 14290
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share