Preskocit navigáciu

ISAF: Finančná pomoc z Afganistanu pre slovenskú rodinu


ISAF: Finančná pomoc z Afganistanu pre slovenskú rodinu

Rodine v ťažkej sociálnej situácii z Dunajskej Stredy pomohli v týchto dňoch sumou z dobrovoľnej finančnej zbierky slovenskí vojaci slúžiaci v Afganistane.

Na rezort obrany sa obrátil s prosbou o pomoc pán Mészáros, otec štyroch detí. Spolu so svojou rodinou sa nachádza v ťažkej životnej situácii, kedy mu nestačia príjmy na dôstojné zabezpečenie potrieb svojej rodiny. Jeho životný príbeh nezostal ľahostajným našim vojakom, ktorí v súčasnosti plnia úlohy vo vojenskej operácii ISAF v Afganistane.

Veliteľ 18. rotácie slovenského kontingentu podplukovník Marián Makay vyhlásil na konci júna tohto roku medzi vojakmi dobrovoľnú zbierku, vďaka ktorej sa v priebehu niekoľkých týždňov podarilo vyzbierať 583,- USD. „Keďže v mysliach a srdciach našich vojakov si táto rodina našla svoje miesto, finančnú podporu sme zaslali dúfajúc, že dodá obetavým rodičom ďalšie sily, potrebné pri starostlivosti o svoje deti,“ povedal v súvislosti so zbierkou veliteľ kontingentu Marián Makay.

Podľa listu otca rodiny pána Meszárosa, je jeho rodina v nezávideniahodnej situácii. Manželia Mészárosovci majú spolu štyri deti, z ktorých dve sú postihnuté. V poradí tretie dieťa je na tom zdravotne najhoršie. Je ním iba osemročný chlapec Nicolas, trpiaci mentálnou retardáciou tretieho stupňa a ťažkým autizmom. Nakoľko je úplne nesamostatný a navyše agresívny so sklonmi k sebapoškodzovaniu, potrebuje nepretržitú dvadsaťštyrihodinovú starostlivosť. Túto opateru mu poskytujú jeho rodičia, čoho následkom však je, že ich mesačný príjem tvorí len opatrovateľský príspevok, príspevok na ošatenie pre zdravotne ťažko postihnutého Nicolasa a rodinné prídavky na štyri deti.

Rodinný príjem vo výške 360,- € je pomerne nízky aj pre rodinu so zdravými deťmi. O to ťažšie to majú rodičia, ktorí musia platiť špeciálne vyšetrenia, lieky, ale aj napríklad plienky – napriek tomu, že ich syn má osem rokov. Keďže kvôli mnohým odborným vyšetreniam musia cestovať do Bratislavy, peniaze zo zbierky využijú aj na pokrytie týchto nákladov.

Po tom, čo p. Mészáros zistil, že mu naši vojaci, vyslaní na plnenie úloh do vojenskej operácie ISAF v Afganistane zaslali sumu väčšiu, ako je mesačný príjem jeho rodiny, bol veľmi prekvapený. „Veľakrát tí, ktorí majú z čoho rozdávať, nepomôžu. O to viac si ceníme, že práve vojaci slúžiaci v takej nebezpečnej krajine, akou Afganistan bez pochyby je, sa rozhodli podporiť našu rodinu,“ povedal Meszáros. „Patrí im za to veľká vďaka,“ dodal.

Podľa veliteľa kontingentu je pre našich vojakov najväčšou satisfakciou pocit, že opäť raz pomohli na správnom mieste – ľuďom, ktorí to potrebujú najviac.



Autor: mjr. Milan Vanga, hovorca OS SR a poverený hovorca MO SR, npor. Denisa Haasová , Foto: Ilustračné foto - Dátum: 27.07.2012
Čítanosť: 14341
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share