Preskocit navigáciu

Slovenský dôstojník viedol medzinárodný výcvik NATO


Slovenský dôstojník viedol medzinárodný výcvik NATO
O spôsobe likvidácie výbušných prostriedkov, zbere dôkazov a odhaľovaní činnosti výrobcov nástražných výbušných prostriedkov prednášal 19. – 26. júla vo Výcvikovom centre spojeneckých síl v poľskom Bydgoszczi slovenský špecialista so skúsenosťami z Afganistanu kapitán Gabriel Janovics.
 
Kapitán Janovics je náčelníkom Skupiny zberu a vyhodnocovania informácií Centra výnimočnosti pre oblasť likvidácie výbušných materiálov (CoE EOD), ktoré je prvou oficiálnou inštitúciou NATO na Slovensku so sídlom v Trenčíne. Výcvik dôstojníkov z krajín NATO, ktorí budú pôsobiť na regionálnych veliteľstvách v operácii ISAF, otvoril úvodnou prednáškou slovenský dôstojník. Prednáška bola zameraná na likvidáciu výbušných prostriedkov, zber dôkazového materiálu a odhaľovanie činnosti výrobcov nástražných výbušných prostriedkov. Gabriel Janovics počas štvordňového výcviku pôsobil aj ako poradca pre likvidáciu výbušných prostriedkov a opatrenia proti nástražným výbušným systémom.
 
Trenčianske Centrum výnimočnosti EOD vo svojej oblasti podporuje vojenské operácie pod vedením Severoatlantickej aliancie a tiež zabezpečuje výcvik a štandardy v oblasti EOD pre všetky členské krajiny NATO. Aj preto bol súčasťou minulotýždňového výcvikového tímu v Bydgoszczi kapitán Janovics, ktorý mohol prezentovať svoje najčerstvejšie skúsenosti, nakoľko sa len pred mesiacom vrátil zo sedemmesačného nasadenia v Afganistane. Janovics pôsobil v operácii ISAF na štábe amerického veliteľstva účelového zoskupenia Paladin v centre mesta Kandahár, pod ktorého velenie patril aj slovenský EOD tím. Janovics absolvoval misiu v Afganistane už druhýkrát, predtým pôsobil v Iraku v oblasti odmínovania. Slováci sú už mnoho rokov spomedzi krajín NATO špičkou v oblasti EOD, navyše veliteľom Výcvikového centra spojeneckých síl v Bydgoszczi je generálmajor Pavel Macko, ktorý bol prvým a doteraz jediným Slovákom na generálskej pozícii v operácii ISAF v Afganistane.
 
Centrum výnimočnosti EOD riadi plukovník Jaroslav Bielený, ktorý má tiež osobné skúsenosti z Afganistanu. Jeho zástupcom je francúzsky podplukovník Richard Vidal. Podľa Bieleného je v najbližšom období ich najdôležitejšou úlohou organizácia NATO EOD Demonstrations and Trials. Pôjde o medzinárodnú prezentáciu činnosti samotného Centra výnimočnosti, ako aj techniky a postupov v uvedenej oblasti, ktorá sa uskutoční 18. až 20. septembra v Expo Centre Trenčín. „Účasť prisľúbil námestník generálneho tajomníka NATO pre oblasť obranných investícií, zástupca námestníka generálneho tajomníka pre budúce bezpečnostné hrozby, ako aj cca pol stovky vystavovateľov z vyše 20 krajín,“ dodal Bielený.

Kapitán Janovics viedol výcvik dôstojníkov NATO

Autor: mjr. Milan Vanga , Foto: archív Gabriel Janovics - Dátum: 30.07.2012
Čítanosť: 13481
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share