Preskocit navigáciu

Cvičenie Above Kandak MAT/OCC v Poľsku


Cvičenie Above Kandak MAT/OCC v Poľsku

Cvičenie Above Kandak MAT/OCC (Operational Coordination Centre) TE 12-02, ktoré sa konalo v JFTC, bolo 10-tym v poradí. Zároveň bolo prvým svojho druhu a to hneď z niekoľkých dôvodov. Cvičenie bolo v mnohých aspektoch aktualizované a vylepšené oproti predchádzajúcim cvičeniam, ktoré sú venované výcviku pred nasadením budúcich poradcov (mentors/advisors) afgánskych bezpečnostných síl (ANSF).

Jedným z hlavných zdokonalení bolo samotné curriculum (podrobný plán cvičenia)m, v ktorom bol vytvorený väčší priestor pre praktickú aplikáciu teoretických prednášok. “Dosiahli sme pomer 50:50 percent medzi teoretickou a praktickou časťou výcviku”, informoval brigádny generál Zuna, pôsobiaci vo funkcii riaditeľa cvičenia (EXDIR). “Odozva bola veľmi pozitívna a tento trend chceme udržať aj pre budúce cvičenia”, dodal generál.

Nová metodológia konceptu zameraná viac na praktickú aplikáciu bola úspešná. Plánovací tím vedený plk. gšt. Pachom, počítal s tým, že nový koncept bude mať svoje problémy, ako každé nové, alebo značne modernizované cvičenie. “Musím priznať, že napriek tomu, že pre nás bolo toto cvičenie svojim spôsobom overenie nového konceptu, naše obavy sa nenaplnili. Ako už konštatoval riadiaci cvičenia, odozva bola veľmi pozitívna, dokonca náš prieskum po prvýkrát ukázal, že 100% respondentov – cvičiacich uznalo, že sa cítia pripravení na svoje poslanie v ISAF. A to je rekord v doterajšej histórii týchto cvičení.”

Ďalším výrazným vylepšením bolo vytvorenie samostatného bloku výcviku pre poddôstojníkov (NCOs). Tento modul bol pripravený špeciálne pre poddôstojníkov, ktorí sú štandardnou súčasťou MA tímov. “Ich úlohou nie je iba podporovať svoje tímy, napríklad v administratívnej alebo zabezpečovacej oblasti. Ich hlavnou náplňou v ich budúcej misii je podporovať rozvoj poddôstojníckeho zboru ANA”, povedal o tomto bloku výcviku plk. Pach. A na to je tento blok výcviku zameraný – poskytnúť informácie a “best practices” ako najlepšie rozbehnúť poddôstojnícky zbor afganskej armády. Výcvik bol podporovaný aj Senior NCO, ktorý prišiel z NATO School Oberamergau, skúsenými poddôstojníkmi a dôstojníkmi JFTC, ale aj poddôstojníkom z Kanady.

Ďalšou novinkou, ak sa to dá tak nazvať, bola aj účasť OCC tímu, teda tímu určeného na podporu a poradenstvo pre Operational Coordination Centre, v tomto prípade regionálnej úrovne. Aj keď OCCs nie sú žiadnou novinkou v Afganistane, predsa len zatiaľ žiadny tím neparticipoval na výcviku organizovanom v JFTC. Napriek tomu sa podarilo využiť tento tím hneď dvojako – ako cvičiaci tím, ale aj ako skutočné koordinačné centrum, kde ostatné tímy museli koordinovať svoje aktivity počas Mission Rehearsal Exercise (MRE). Teda podobne ako je to dnes v Afganistane.

Celkovo viac ako 200 vojakov a civilistov, vrátane špecialistov na rozličné oblasti (SMEs – Subject Matter Experts) participovalo na cvičení. Samotné cvičnie bolo podporované už štandardne aj skupinou dôstojníkov ANA a ANP, vrátane skupiny príslušníkov ANCOP. Táto podpora je unikátna v rámci NATO a umožňuje JFTC vytvoriť nielen realistické podmienky, ale hlavne umožniť cvičiacim prvotný kontakt s ich budúcimi partnermi v operácii. Svoje bohaté skúsenosti prezentoval aj kapitán Janovicz, príslušník EOD CoE, ktorý počas cvičenia pôsobil ako jeden zo SMEs pre túto oblasť.

Celkový výcvik poskytol cvičiacim výbornú možnosť stretnúť sa s tímovými kolegami, precvičiť si svoje úlohy a celkové poslanie pred samotným nasadením. Boli im poskytnuté najnovšie informácie týkajúce sa situácie v priestore operácie ľuďmi, ktorí sami majú skúsenosti z tohoto typu poslania. Zároveň si cvičiaci mali možnosť uvedomiť, čo im ešte vo výcviku chýba a na čo by sa mali sústrediť do samotného nasadenia. Avšak asi zo všetkého najviac mali možnosť vytvoriť tím.

“Profesionalizmus a know-how príslušníkov JFTC umožnili vytvoriť náročné, ale skutočné podmienky pre toto cvičenie”, uznal major Luc Thielemans, (Officer of Primary Responsibility) reprezentujúci Allied Joint Force Command Brunssum, NATO HQ, zodpovedné za celkovú prípravu vojsk do operácie ISAF v Afganistane. Riadiaci cvičenia na záver jednoznačne vyhlásil, že ciele cvičenia boli splnené.

Generálmajor Pavel Macko, veliteľ JFTC, vo svojom záverečnom vyjadrení adresovanom cvičiacim povedal: “Bude to vzrušujúca, ale aj náročná skúsenosť. Niekedy nebezpečná, niekedy menej. Ale som si istý, že ste pripravení na nasadenie a že svoju úlohu zvládnete a ukončíte úspešne”. Plánovaciemu tímu tak už neostáva nič iné, len sa sústrediť na ďalšie cvičenie AK MAT/OCC TE 12-03, ktoré sa uskutoční už začiatkom októbra.


Cvičenie Above Kandak MAT/OCC v PoľskuCvičenie Above Kandak MAT/OCC v PoľskuCvičenie Above Kandak MAT/OCC v PoľskuCvičenie Above Kandak MAT/OCC v PoľskuCvičenie Above Kandak MAT/OCC v PoľskuCvičenie Above Kandak MAT/OCC v PoľskuCvičenie Above Kandak MAT/OCC v PoľskuCvičenie Above Kandak MAT/OCC v PoľskuCvičenie Above Kandak MAT/OCC v PoľskuCvičenie Above Kandak MAT/OCC v PoľskuCvičenie Above Kandak MAT/OCC v PoľskuCvičenie Above Kandak MAT/OCC v PoľskuCvičenie Above Kandak MAT/OCC v PoľskuCvičenie Above Kandak MAT/OCC v PoľskuCvičenie Above Kandak MAT/OCC v PoľskuCvičenie Above Kandak MAT/OCC v PoľskuCvičenie Above Kandak MAT/OCC v PoľskuCvičenie Above Kandak MAT/OCC v PoľskuCvičenie Above Kandak MAT/OCC v PoľskuCvičenie Above Kandak MAT/OCC v PoľskuCvičenie Above Kandak MAT/OCC v PoľskuCvičenie Above Kandak MAT/OCC v Poľsku

Autor: NATO Joint Force Training Centre Bydgoszcz, Poland , Foto: autor - Dátum: 02.08.2012
Čítanosť: 12698
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share