Preskocit navigáciu

Spolupráca s Českou republikou naberá konkrétne kontúry


Spolupráca s Českou republikou naberá konkrétne kontúry
O možnostiach intenzívnej bilaterálnej vojenskej spolupráce dnes v Bratislave rokovali náčelníci generálnych štábov ozbrojených síl Slovenskej republiky a Armády českej republiky. Rokovanie sa uskutočnilo v rámci prvej pracovnej cesty náčelníka Generálneho štábu Armády Českej republiky generálporučíka Petra Pavela na Slovensku. Českého generála prijal aj štátny tajomník Ministerstva obrany SR Miloš Koterec.

Náčelník Generálneho štábu OS SR generálporučík Peter Vojtek na spoločnom stretnutí predstavil svojmu českému kolegovi základný model budúcich ozbrojených síl SR v kontexte pripravovanej Bielej knihy o obrane. Partneri sa ďalej navzájom informovali o participácii oboch krajín v zahraničných operáciách s cieľom nájsť možnosti vzájomnej spolupráce aj v tejto oblasti.

Podľa generálporučíka Vojteka je v dnešnej dobe nevyhnutné pri riešení problémov s rozpočtami postupovať spoločne. „Aj dnes sme definovali oblasti, v ktorých dokážeme nájsť spoločné úspory. Napríklad sme sa dohodli na tom, že si vzájomne poskytneme naše nadbytočné zásoby z vojenských skladov,“ povedal Vojtek. „Ide napríklad o motory do lietadla An-26, ktorými Česká republika disponuje, a za ktoré sme schopní ponúknuť motory do lietadiel L-410,“ priblížil náčelník generálneho štábu našich ozbrojených síl.

Podľa náčelníka GŠ AČR sa v budúcnosti črtá možnosť výmeny štábnych dôstojníkov recipročne na konkrétne pozície v ozbrojených silách oboch krajín. „Je to možnosť ako vzájomne získať zahraničné skúsenosti,“ povedal generálporučík Pavel. „Je to logické pokračovanie spolupráce, ktorá je rozvinutá v mnohých oblastiach, pretože aj mimo projektov „inteligentnej obrany“ a spoločného zdieľania spôsobilostí je spolupráca medzi našimi národmi výborná na všetkých úrovniach. Budeme sa snažiť tieto projekty zaradiť do nejakého systému a kategórií, aby sme ich kvalitne pripravili a predložili našim ministrom obrany na nadchádzajúce spoločné októbrové zasadnutie našich vlád v Prahe,“ dodal generálporučík Pavel.

Najambicióznejšou myšlienkou, ktorá zaznela na rokovaní, je podľa generálporučíka Vojteka výmenná ochrana vzdušného priestoru územia bývalej Česko-Slovenskej republiky. „Vieme si predstaviť, že by sme sa pri ochrane vzdušného priestoru nad našimi oboma krajinami mohli v určitých časových úsekoch striedať,“ vysvetlil Vojtek. „Hľadáme možnosti v legislatíve, ako aj v normách NATO,“ dodal. Myšlienku víta aj český generál. „Nám sa táto myšlienka javí ako veľmi zaujímavá, pretože jednej aj druhej strane umožní v medziobdobí venovať sa plnohodnotne výcviku,“ povedal český náčelník generálneho štábu.

Partneri hovorili aj o spoločných akvizíciách, ktoré ušetria finančné prostriedky oboch strán. „Vidíme možnosti napríklad v konkrétnom projekte spoločného obstarania rádiolokačnej techniky na ochranu vzdušného priestoru a ďalšie spoločné nákupy prostredníctvom aliančnej agentúry NAMSA by mohli viesť tiež k zníženiu nákladov,“ povedal Pavel.

Českého hosťa prijal aj štátny tajomník Ministerstva obrany SR Miloš Koterec, ktorý generálporučíkovi Petrovi Pavelovi zablahoželal k novej funkcii. „Je symptomatické, že prvá cesta náčelníka Generálneho štábu AČR smeruje do SR. Potvrdzujem, že okrem spolupráce v rámci „inteligentnej obrany“ máme významný bilaterálny základ. V tomto kontexte vnímame zasadnutie vlády v októbri ako príležitosť kategorizovať projekty a veľmi elegantne zvýrazniť spoluprácu v rámci obrany na rokovaní na najvyššej štátnej úrovni,“ povedal Koterec. „Okrem našich aktivít v rámci NATO a V4 by sme si mali brať príklad z Českej republiky, ktorá už dnes prekračuje hranice V4 a efektívne spolupracuje napríklad s Chorvátskom a Rakúskom. Je preto aj našou snahou vyvíjať aktivity smerom k našim naturálnym externým partnerom, ktorí sú v susedstve krajín V4,“ uzavrel štátny tajomník.

Spolupráca s Českou republikou naberá konkrétne kontúrySpolupráca s Českou republikou naberá konkrétne kontúrySpolupráca s Českou republikou naberá konkrétne kontúrySpolupráca s Českou republikou naberá konkrétne kontúrySpolupráca s Českou republikou naberá konkrétne kontúrySpolupráca s Českou republikou naberá konkrétne kontúrySpolupráca s Českou republikou naberá konkrétne kontúrySpolupráca s Českou republikou naberá konkrétne kontúrySpolupráca s Českou republikou naberá konkrétne kontúrySpolupráca s Českou republikou naberá konkrétne kontúrySpolupráca s Českou republikou naberá konkrétne kontúrySpolupráca s Českou republikou naberá konkrétne kontúrySpolupráca s Českou republikou naberá konkrétne kontúrySpolupráca s Českou republikou naberá konkrétne kontúrySpolupráca s Českou republikou naberá konkrétne kontúrySpolupráca s Českou republikou naberá konkrétne kontúrySpolupráca s Českou republikou naberá konkrétne kontúrySpolupráca s Českou republikou naberá konkrétne kontúry

Autor: mjr. Milan Vanga , Foto: MO SR - Viktor Cicko - Dátum: 20.08.2012
Čítanosť: 11329
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share