Preskocit navigáciu

Vzácna návšteva u slovenských vojakov pôsobiacich v Afganistane a oslavy Štátnych sviatkov


Vzácna návšteva u slovenských vojakov pôsobiacich v Afganistane a oslavy Štátnych sviatkov

Osobitný predstaviteľ generálny tajomník OSN v Afganistane a vedúci Pomocnej misie OSN v Afganistane (UNAMA), Ján Kubiš navštívil 30. augusta 2012 pri príležitosti 68. výročia SNP a Dňa Ústavy SR slovenských vojakov pôsobiacich na mnohonárodnej vojenskej základni v Tarin Kowte, v rámci operácie ISAF.

Okrem stretnutia so slovenskými príslušníkmi strážnej jednotky, vojenského poradného tímu MAT (Military Advisory Team) a provinčného rekonštrukčného tímu PRT (Provincial Reconstruction Team), najvyšší predstaviteľ OSN pôsobiaci v Afganistane viedol rokovania s predstaviteľmi misie UNAMA. V rokovaniach pokračoval aj s guvernérom provincie Uruzgan, Mohammadom Eshaquom Akhunzadom a riaditeľom PRT Uruzgan, Adrianom Lochrinom. Počas všetkých rokovaní Jána Kubiša sprevádzal slovenský príslušník Americko-austrálsko-slovenského PRT Uruzgan kapitán Miloš Pešta.

Počas stretnutia so slovenskými vojakmi, veliteľ medzinárodného MAT tímu, podplukovník Ferdinand Muríň, informoval Jána Kubiša o pôsobení a činnosti všetkých jednotiek OS SR vo vojenskej operácii ISAF, zvlášť tých v Tarin Kowte. Veliteľ strážnej čaty, nadporučík Roman Ďuriak prezentoval činnosť príslušníkov OS SR, ktorí zabezpečujú ochranu síl vojenského kempu Holland na mnohonárodnej základni.

Ján Kubiš prítomným slovenským vojakom tlmočil slová chvály a uznania, ktoré podľa jeho slov, počúva na ich adresu od zahraničných partnerov, ale aj od domácich obyvateľov Afganistanu. Slovenský diplomat vyjadril obdiv nad rozhodnutím vojakov prijať výzvu pôsobiť v tak náročnom prostredí, ako misia v Afganistane bezpochyby je.

Po skončení stretnutia s Jánom Kubišom, príslušníci OS SR slávnostne nastúpili pri príležitosti 68. výročia SNP a Dňa Ústavy Slovenskej republiky. Veliteľ MAT tímu Ferdinard Muríň v rámci ceremónie odovzdal príslušníkom tímu disciplinárne odmeny veliteľa Slovenského kontingentu.


Vzácna návšteva u slovenských vojakov pôsobiacich v Afganistane a oslavy Štátnych sviatkovVzácna návšteva u slovenských vojakov pôsobiacich v Afganistane a oslavy Štátnych sviatkovVzácna návšteva u slovenských vojakov pôsobiacich v Afganistane a oslavy Štátnych sviatkovVzácna návšteva u slovenských vojakov pôsobiacich v Afganistane a oslavy Štátnych sviatkovVzácna návšteva u slovenských vojakov pôsobiacich v Afganistane a oslavy Štátnych sviatkovVzácna návšteva u slovenských vojakov pôsobiacich v Afganistane a oslavy Štátnych sviatkovVzácna návšteva u slovenských vojakov pôsobiacich v Afganistane a oslavy Štátnych sviatkov

Autor: SLOVCON ISAF , Foto: autor - Dátum: 04.09.2012
Čítanosť: 13945
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share