Preskocit navigáciu

Preprava vojenskej techniky pre nový OMLT


Preprava vojenskej techniky pre nový OMLT

V týchto dňoch príslušníci Slovenského kontingentu ISAF zabezpečovali prepravu špeciálnej vojenskej techniky PAD (pojazdná automobilová dielňa) PRAGA V3S z kandahárskeho letiska, kde doposiaľ slúžila pre špecialistov multifunkčnej ženijnej roty, na vojenskú základňu v Tarin Kowte. Uvedenú techniku budú využívať príslušníci nového OMLT tímu (Operational Mentoring and Liaison Team).

Podľa nadporučíka Štefana HOJA, ktorý má v súčasnosti na starosti dopravu osôb a materiálu pre celý slovenský kontingent operácie ISAF, je vo vojenskej operácii ISAF v Afganistane strategickou dopravou letecká preprava. Navonok „ obyčajná“ doprava osôb a materiálu na relatívne krátke vzdialenosti (150 až 500 km) je veľmi zložitá a komplikovaná, procesu logistického zabezpečenia vojakov v operácii predchádza množstvo rokovaní, dohovorov, v prípade ťažkého a nadrozmerného nákladu aj vážení a meraní prepravovanej techniky. „Preprava osôb, vojenskej techniky a materiálu, ako súčasť celkového logistického zabezpečenia, je jednou z kľúčových a neodmysliteľných súčastí pôsobenia našich vojakov v prostredí medzinárodného krízového manažmentu.“ vysvetlil Hojo. Nakoľko Slovenské ozbrojené sily nedisponujú vo vojenskej operácii ISAF leteckou technikou, letecká doprava osôb a vojenského materiálu je zabezpečovaná programom Lift And Sustain za pomoci vojenských partnerov NATO.


Preprava vojenskej techniky pre nový OMLTPreprava vojenskej techniky pre nový OMLTPreprava vojenskej techniky pre nový OMLTPreprava vojenskej techniky pre nový OMLT

Autor: NSE ISAF AFGANISTAN , Foto: autor - Dátum: 04.09.2012
Čítanosť: 13340
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share