Preskocit navigáciu

Incidenty Green-on-blue


Incidenty Green-on-blue

2.septembra 2012 sa celá mnohonárodná základňa v Tarin Kowte, provincia Uruzgan, južný Afganistan, rozlúčila s 5 padlými vojakmi Austrálskych ozbrojených síl, ktorí zahynuli v dvoch nezávislých incidentoch 29. augusta 2012.

Traja príslušníci mentorovacieho tímu Austrálskych ozbrojených síl zahynuli pri tzv. „green-on-blue“ incidente na patrolovacej základni Afganskej národnej armády v provincii Uruzgan a o niekoľko hodín neskôr sa ďalší dvaja austrálski vojaci stali obeťou havárie vrtuľníka v provincii Helmand, čím sa tento deň stal najtragickejším dňom Austrálskych ozbrojených síl počas celého ich pôsobenia v operácii ISAF v Afganistane.

Úlohou zabitých príslušníkov mentorovacieho tímu bolo poskytovať výcvik a poradenstvo pre príslušníkov 4. pešej brigády Afganskej národnej armády pri plnení ich úloh v rámci celej provincie. Boli zastrelení z neznámych dôvodov afganským vojakom po celodennom zamestnaní, v dobe odpočinku. Obeťami útoku sú aj ďalší dvaja ťažko zranení austrálski vojaci. Páchateľovi činu sa podarilo utiecť a v súčasnej dobe po ňom prebieha intenzívne pátranie.

Názvom „green-on-blue“ sa označujú útoky, pri ktorých príslušníci Afganských bezpečnostných síl (ANSF), alebo osoby predstierajúce príslušnosť k nim, napadnú príslušníkov koaličných síl v Afganistane. Názov vychádza z farebnej konvencie pri zakresľovaní taktických situácií na mapových podkladoch, kde sa vlastné sily (koaličné) označujú modrou farbou, nepriateľské sily a aktivity sa označujú červenou farbou a spriatelené sily (ANSF) sa označujú zelenou farbou.

Útoky tohto typu nemajú jednoznačnú príčinu. Niekedy sú to útoky spáchané osobami infiltrovanými do ANSF, inokedy sú vykonané príslušníkmi ANSF pod hrozbou vydierania, v iných prípadoch sú útoky vykonané priamo príslušníkmi Talibanu, alebo iných bojujúcich skupín, s použitím uniforiem a výzbroje typickej pre ANSF. Množstvo útokov tohto typu je zameraných aj na samotné zložky ANSF (armádu a políciu), alebo na orgány štátnej správy a miestnej samosprávy.

„Green-on-blue“ je v súčasnej dobe, po improvizovaných nástražných výbušných systémoch, druhá najvážnejšia hrozba pre koaličné sily v Afganistane. Ako uvádzajú niektoré zdroje, len v auguste zahynulo pri tomto type útokov 14 koaličných vojakov.


Incidenty Green on blueIncidenty Green on blueIncidenty Green on blueIncidenty Green on blueIncidenty Green on blueIncidenty Green on blue

Autor: pplk. Ferdinand Muríň , Foto: npor. Roman Ďuriak - Dátum: 06.09.2012
Čítanosť: 12213
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share