Preskocit navigáciu

Deti deťom


Deti deťom

Slovenskí príslušníci provinčného rekonštrukčného tímu pôsobiaci v afganskej provincii Uruzgan, odovzdali 5. septembra 2012 humanitárnu pomoc a darčeky v podobe hračiek, písacích a kresliacich potrieb pre chudobné deti kočovných kmeňov Kuchie.
 
Kapitáni Oliver Muráni a Miloš Pešta, ktorí mali misiu na starosti, sú tiež príslušníkmi medzinárodného PRT (Provintion Reconstruction Team). Poskytnutá materiálna pomoc pozostávala z hračiek, školských potrieb a sladkostí, ktoré zozbierali deti zo slovenskej obce Raková, okres Čadca. Sprostredkovateľom hračiek, ktoré darovali deti zo Slovenska je zástupca veliteľa SLOVCON ISAF Afganistan kapitán Rudolf Ďurník.

Dvaja slovenskí dôstojníci pôsobia aj v medzinárodnom Provinčnom rekonštrukčnom tíme, ktorého úlohou je v spolupráci s miestnymi autoritami napomôcť domácim obyvateľom pri budovaní infraštruktúry Afganistanu, a ktorým taktiež patrí vďaka za realizáciu tohto šľachetného diela.

Kuchie je výraz z perzštiny a znamená "Tí, čo sa sťahujú". Väčšina Kuchie nevlastní nehnuteľný majetok, živia sa predajom tiav, dobytka, oviec, srsti, vlny, mäsa a mliečnych produktov. Príležitostne pracujú na miestnych farmách. Nemajú takmer žiadny prístup k pitnej vode, infraštruktúre, školám ani k zdravotnej starostlivosti.

Humanitárna pomoc sa rozdávala na dvoch miestach, v osade Sola pri obci Ghaznigak približne 2 km na východ od mesta Tarin Kowt. Na tomto mieste boli rozdané prevažne školské potreby a sladkosti pre žiakov miestnej školy, ktorú navštevujú deti z okolitých dedín a zopár detí Kuchie. Druhou zastávkou bola osada Shamal Sola pri obci Naychin, 5 km východne od Tarin Kowtu. Tu slovenskí vojaci rozdávali hračky, sladkosti, ceruzky a perá. Zo všetkého mali deti obrovskú radosť, no azda najviac sa tešili písacím potrebám.

Táto aktivita bola veľmi významná a prospešná. Darované veci vyčarili na tvárach afganských detí obrovskú radosť, lebo mnohé z nich ozajstnú hračku ešte nevideli. Z priložených fotografií je vidieť, akú radosť mali obdarované afganské deti pri pohľade na ozajstnú bábiku, model lietadla, pero, či farebné papiere, alebo kúsok čokolády, či chutnú sladkú lízanku.

Prostredníctvom slovenských médií chceme v mene obdarovaných detí, aj v mene slovenských vojakov pôsobiacich vo vojenskej operácii ISAF, vyjadriť veľkú vďaku všetkým, ktorí akýmkoľvek spôsobom pomohli afganským deťom, ktoré žijú v nedostatku, lebo detská radosť teší dvojnásobne, deti aj ich rodičov.


Deti deťomDeti deťomDeti deťomDeti deťomDeti deťomDeti deťom

Autor: mjr. Milan Vanga - Dátum: 07.09.2012
Čítanosť: 13097
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share