Preskocit navigáciu

Change of command na Velitežstve RC South v Kandaháre


Change of command na Velitežstve RC South v Kandaháre
Začiatkom septembra 2012 došlo k výmene na pozícii veliteža Regionálneho velitežstva Juh (RC South). Amerického generálmajora Jamesa L. Hugginsa vystriedal generálmajor Róbert Abrams. Regionálne velitežstvo Juh sídli na leteckej základni v Kandaháre a je jedným zo šiestich hlavných velitežstiev ISAF v krajine.

Odchádzajúci velitež vežmi dobre pozná Slovákov a ich prácu. V marci tohto roku medailami NATO a pamätnými mincami vyznamenal trojicu slovenských dôstojníkov, ktorí pôsobili na velitežstve od septembra 2011 do marca 2012 a pred všetkými príslušníkmi štábu Velitežstva Slovákom poďakoval za ich polročnú službu.

Vojenská operácia ISAF Afganistan bola spustená rezolúciou Bezpečnostnej rady OSN č. 1386 z 20. decembra 2001 a bola prvotne zameraná na poskytovanie bezpečnosti v hlavnom meste Afganistanu, Kábule. Zodpovednos za operáciu ISAF prevzalo v auguste 2003 NATO. V októbri 2003 rozhodla Bezpečnostná rada OSN o rozšírení mandátu ISAF, čo umožnilo postupné rozšírenie tejto operácie v rámci celého Afganistanu. Rozšírenie operácie ISAF na celé územie Afganistanu pod vedením NATO prebehlo v 4 fázach (v poradí sever, západ, juh a východ krajiny) v priebehu decembra 2003 až októbra 2006. Rozširovanie operácie ISAF bolo uskutočnené hlavne prostredníctvom provinčných rekonštrukčných tímov (PRT), ktorých úlohou sa stalo rozširovanie právomocí centrálnej afganskej vlády a podpora bezpečnosti a rozvoja Afganistanu.

Change of command na Velitežstve RC SouthChange of command na Velitežstve RC SouthChange of command na Velitežstve RC SouthChange of command na Velitežstve RC SouthChange of command na Velitežstve RC SouthChange of command na Velitežstve RC SouthChange of command na Velitežstve RC South

Autor: NSE SLOVCON ISAF , Foto: NSE SLOVCON ISAF - Dátum: 11.09.2012
Čítanos: 11907
Verzia pre tlač

Skoči na menu


Share