Preskocit navigáciu

NATO Demonstration and Trials 2012


NATO Demonstration and Trials 2012
Expozíciu najnovších technológií a výrobkov na zneškodňovanie munície NATO Demonstration and Trials 2012 dnes v Trenčíne oficiálne otvoril štátny tajomník ministerstva obrany Miloš Koterec.

Pred pavilónom trenčianskeho EXPO Centra slávnostne prestrihol pásku spolu s námestníkom generálneho tajomníka NATO pre obranné investície Patrickom Auroyom, zástupcom námestníka generálneho tajomníka NATO pre novovznikajúce bezpečnostné výzvy Jamiem Sheaom a národným riaditeľom pre vyzbrojovanie Gabrielom Merňákom. Na dnešnom oficiálnom otvorení NATO Demonstration and Trials 2012 sa zúčastnil aj vedúci stálej delegácie Slovenskej republiky pri NATO František Kašický a generalita Ozbrojených síl SR na čele s náčelníkom Generálneho štábu OS SR generálporučíkom Petrom Vojtekom.

Podľa Miloša Koterca sú dobré osobné vzťahy aliančných partnerov hnacím motorom efektívnej spolupráce. "Oficiálne stretnutia expertov na taktickej a operačnej úrovni so zástupcami výskumných centier a priemyslu vytvárajú podmienky pre efektívne využitie spôsobilostí a záujmov všetkých zúčastnených strán," povedal vo svojom príhovore Miloš Koterec. Podľa štátneho tajomníka je nadviazanie pracovných kontaktov kľúčové pre budúcu spoluprácu v krízových situáciách. "Som presvedčený, že program a pozitívna atmosféra, ktoré sme sa snažili tu v Trenčíne vytvoriť, prispeje k splneniu tohto cieľa," dodal Koterec. Slovensko ako hostiteľská krajina bude podľa štátneho tajomníka pokračovať v podpore Centra výnimočnosti EOD ako efektívneho člena rodiny aliančných inštitúcií. "Musíme byť schopní čeliť výzvam rýchlo vyvíjajúcim sa požiadavkám v oblasti EOD spoľahlivým, flexibilným a profesionálnym spôsobom," zdôraznil. Pridanou hodnotou Slovenska v tejto oblasti je podľa neho to, že naše ozbrojené sily majú s likvidáciou výbušných prostriedkov praktické skúsenosti a sú tradične vysoko hodnotené v medzinárodnom prostredí.

Organizátorom jedného z najväčších podujatí NATO na Slovensku v tomto roku je trenčianske Centrum výnimočnosti pre oblasť odstraňovania výbušných prostriedkov (NATO EOD COE), ktoré je prvou oficiálnou inštitúciou Severoatlantickej aliancie na Slovensku. Podľa riaditeľa Centra plukovníka Jaroslava Bieleného je hlavným cieľom podujatia ponúknuť platformu pre spoločnosti, výskumné a vývojové inštitúcie a výcvikové centrá na likvidáciu munície, aby predstavili nové technologické riešenia a inovácie pre zlepšenie spôsobilostí operátorov EOD pri zabezpečovaní a ochrane civilného obyvateľstva. "V teoretickej časti – na konferencii a seminároch v prvých dvoch dňoch – sa bude diskutovať predovšetkým o najnovších trendoch v oblasti detekcie výbušných hrozieb, národných a medzinárodných snahách o zefektívnenie práce v oblasti zneškodňovania munície, o zbere digitálnych dát ako potenciálnom zdroji informácií, o nových hrozbách a ich dopade na EOD," vysvetlil Bielený. Zástupcovia rôznych svetových vedeckých špičiek, odborníkov, organizácií a firiem zaoberajúcich sa detekciou a likvidáciou výbušných prostriedkov budú až do 21. septembra na trenčianskom výstavisku prezentovať verejnosti najnovšie technológie a výrobky na zneškodňovanie munície.

NATO Demonstration and Trials 2012NATO Demonstration and Trials 2012NATO Demonstration and Trials 2012NATO Demonstration and Trials 2012NATO Demonstration and Trials 2012NATO Demonstration and Trials 2012NATO Demonstration and Trials 2012NATO Demonstration and Trials 2012NATO Demonstration and Trials 2012NATO Demonstration and Trials 2012NATO Demonstration and Trials 2012NATO Demonstration and Trials 2012

Autor: mjr. Milan Vanga , Foto: mjr. Milan Vanga - Dátum: 18.09.2012
Čítanosť: 11072
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share