Preskocit navigáciu

Generálmajora Umbargera prijal prezident SR Ivan Gašparovič


Generálmajora Umbargera prijal prezident SR Ivan Gašparovič

Veliteľa Národnej gardy štátu Indiana (USA) generálmajora Roya Martina Umbargera, ktorý je v týchto dňoch na návšteve Slovenskej republiky, dnes v sprievode náčelníka Generálneho štábu OS SR generálporučíka Petra Vojteka prijal prezident SR Ivan Gašparovič.

Ivan Gašparovič na úvod stretnutia konštatoval, že dnešné stretnutie potvrdzuje dobrú spoluprácu OS SR s armádou USA a Národnou gardou Indiany. „Ja si veľmi vážim, že dlhoročná kooperácia s Národnou gardou Indiany našim ozbrojených silám priniesla množstvo skúseností, ktoré vyústili vstupom SR do NATO,“ povedal prezident Gašparovič.
Generál Umbarger sa v mene Spojených štátov amerických poďakoval Slovenskej republike za participáciu v medzinárodnej misii ISAF v Afganistane. „Úprimne môžem povedať, že vaša krajina je spojencom, ktorý prináša významný príspevok k bezpečnostnej situácii vo svete,“ povedal americký generál

Od roku 1994 spolupracujú ozbrojené sily SR s Národnou gardou štátu Indiana v rámci programu štátneho partnerstva (State Partnership Program). Táto spolupráca bola spočiatku zameraná na podporu a rozvoj transformácie formujúcich sa ozbrojených síl SR. Úspešná spolupráca vo vojenskej oblasti medzi ozbrojenými silami Slovenskej republiky a Národnou gardou štátu Indiana, prebieha už osemnásť rokov. Táto spolupráca výrazne prispela k úspešnému vstupu SR do NATO. Tým sa však naša spolupráca neskončila. Aktívne vzťahy rezortu obrany SR sa stále rozvíjajú. Uvedený vzťah s USA významne ovplyvňuje oblasť transatlantických a európskych multilaterálnych vzťahov, zabezpečovanie kolektívnej obrany SR a tým v konečnom dôsledku ovplyvňuje bezpečnosť obyvateľov Slovenskej republiky a jej hlavného mesta Bratislavy.

Vzťahy s USA tiež významným spôsobom ovplyvňujú proces transformácie a modernizácie ozbrojených síl SR tak, aby boli modernými a kompatibilnými silami podľa požiadaviek NATO. Vojenská spolupráca má rozmanité podoby, pričom vo všeobecnosti sa sústreďuje na oblasť skvalitňovania velenia a riadenia, odbornej prípravy a výcviku príslušníkov a jednotiek ozbrojených síl SR, krízového manažmentu, spolupráce pri zabezpečovaní zdokonaľovania jazykovej pripravenosti, ako aj ďalších oblastí podľa aktuálnej potreby.

Za obzvlášť významnú súčasť bilaterálnej spolupráce považujú Ozbrojené sily SR americkú asistenciu pri vzdelávaní a výcviku príslušníkov OS SR prostredníctvom rôznych programov a fondov. Ich čerpanie koordinuje americká Agentúra pre obrannú a bezpečnostnú spoluprácu (Defense Security Cooperation Agency – DSCA), sídliaca v Bratislave, ktorej činnosť riadi práve náčelník Národnej gardy v Indiane. Význam výmeny skúseností v praktickom výcviku jednotiek, vrátane ich prípravy na boj proti medzinárodnému terorizmu, je pre príslušníkov ozbrojených síl neoceniteľný. Hrozba teroristického útoku existuje kdekoľvek vo svete a získavanie praktických skúseností z odstraňovania následkov teroristických útokov je pre profesionálov ozbrojených síl veľkým prínosom.


Generálmajora Umbargera prijal prezident SR Ivan GašparovičGenerálmajora Umbargera prijal prezident SR Ivan GašparovičGenerálmajora Umbargera prijal prezident SR Ivan GašparovičGenerálmajora Umbargera prijal prezident SR Ivan Gašparovič

Autor: KaNGŠ , Foto: Marián Garaj, Kancelária prezidenta SR - Dátum: 20.09.2012
Čítanosť: 11110
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share