Preskocit navigáciu

Oslavy Dňa Ozbrojených síl SR na Ministerstve obrany


Oslavy Dňa Ozbrojených síl SR na Ministerstve obrany

V rezorte obrany bude potrebné prijať nové a aj odvážne riešenia, ktoré zabezpečia, aby si Ozbrojené sily Slovenskej republiky udržali svoje základné spôsobilosti tak, aby mohli plniť svoje povinnosti a záväzky doma, ale aj vo vzťahu k spojencom v NATO a medzinárodnému spoločenstvu. Pri príležitosti rezortných osláv Dňa Ozbrojených síl SR to v pondelok 24. septembra vyhlásil minister obrany SR Martin Glváč.

Zároveň zdôraznil, že jeho jednoznačnou prioritou je zabezpečenie základných potrieb vojakov. „Všetky ušetrené prostriedky budú smerovať do ozbrojených síl, do výzbroje, výstroja a techniky,“ deklaroval minister Glváč, podľa ktorého aj v prípade nižšieho rozpočtu na, aký bol rezort zvyknutý, bude možné investovať ozbrojených síl a výzbroje viac ako v minulosti. „Škrtáme to, čo nepotrebujeme a zefektívňujeme všetky zmluvy z minulosti. Snažíme sa ich optimalizovať a naozaj dávať všetky prostriedky do zmysluplných projektov,“ vysvetlil.

Ako ďalej povedal, nové vedenie rezortu obrany sa snaží robiť také rozhodnutia, aby svoje kroky vedelo obhájiť aj po niekoľkých rokoch. „Dnes sme otvárali obálky a verím, že vyberieme vhodného partnera pre VOP Nováky, ktoré boli dlhodobo neriešené. Snáď sa nám podarí zachrániť aj ďalšie podniky, ktoré stoja pred podobnými problémami,“ uviedol šéf rezortu obrany.

V súvislosti s avizovanými zmenami v systéme sociálneho zabezpečenia minister Glváč ocenil postoj aktívnych vojakov aj úsilie náčelníka Generálneho štábu OS SR. „Tento týždeň si budeme musieť povedať ešte posledné priority k udržaniu tohto systému. V opačnom prípade sa len budeme prizerať a čakať na jeho pád, na ktorý doplatíme všetci,“ zdôraznil minister.

Podľa náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl SR generálporučíka Petra Vojteka sú dnešné oslavy príležitosťou na poďakovanie sa všetkým ženám a mužom v uniformách. Osobitné ocenenie a úctu si podľa jeho slov zaslúžia všetci príslušníci ozbrojených síl, ktorí aj dnes nasadzujú svoje životy v zahraničných operáciách v Afganistane, v Bosne a Hercegovine, na Cypre, v Gruzínsku a v Sýrii. „Chcem im vyjadriť veľkú vďačnosť za každodennú náročnú a svedomitú prácu. Ale tiež všetkým profesionálnym vojačkám a vojakom, ktorí si aj doma plnia svoje povinnosti v ťažkých a náročných podmienkach,“ zdôraznil.

Súčasťou dnešných osláv bolo aj slávnostné uvedenie novej publikácie s názvom „Slovensko – studená vojna 1955 – 1962“, ktorú predstavil jej autor Dr. Michal Štefanský. Publikácia chronologicky nadväzuje na predchádzajúcu monografiu o studenej vojne v rokoch 1946 – 1954. Autor v nej v globálnom kontexte približuje konflikty medzi USA a ZSSR a ich spojencami s dopadom na oblasť stredovýchodnej Európy, Československa a Slovenska.

Šéf rezortu obrany a náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR zároveň ocenili pamätnými medailami a odznakmi viacerých zamestnancov za kvalitné plnenie služobných povinností.

Deň Ozbrojených síl SR si Slovensko pripomína od roku 2002 každoročne 22. septembra. Pôvodne sa tento pamätný deň volal Deň Armády Slovenskej republiky, a to od roku 1997, kedy ho vyhlásil vtedajší minister obrany Ján Sitek. Po zmene názvu Armády SR na Ozbrojené sily SR prezident Rudolf Schuster vyhlásil v roku 2002 tento deň za Deň Ozbrojených síl SR.

Dátum 22. september sa stal významný v roku 1848, kedy slovenskí dobrovoľníci vybojovali v Brezovej pod Bradlom svoj prvý víťazný boj proti pravidelným jednotkám cisárskej armády oddielom maďarských gardistov.


Oslavy Dňa Ozbrojených síl SR na Ministerstve obranyOslavy Dňa Ozbrojených síl SR na Ministerstve obranyOslavy Dňa Ozbrojených síl SR na Ministerstve obranyOslavy Dňa Ozbrojených síl SR na Ministerstve obranyOslavy Dňa Ozbrojených síl SR na Ministerstve obranyOslavy Dňa Ozbrojených síl SR na Ministerstve obranyOslavy Dňa Ozbrojených síl SR na Ministerstve obranyOslavy Dňa Ozbrojených síl SR na Ministerstve obranyOslavy Dňa Ozbrojených síl SR na Ministerstve obranyOslavy Dňa Ozbrojených síl SR na Ministerstve obranyOslavy Dňa Ozbrojených síl SR na Ministerstve obranyOslavy Dňa Ozbrojených síl SR na Ministerstve obranyOslavy Dňa Ozbrojených síl SR na Ministerstve obranyOslavy Dňa Ozbrojených síl SR na Ministerstve obranyOslavy Dňa Ozbrojených síl SR na Ministerstve obranyOslavy Dňa Ozbrojených síl SR na Ministerstve obranyOslavy Dňa Ozbrojených síl SR na Ministerstve obranyOslavy Dňa Ozbrojených síl SR na Ministerstve obranyOslavy Dňa Ozbrojených síl SR na Ministerstve obranyOslavy Dňa Ozbrojených síl SR na Ministerstve obranyOslavy Dňa Ozbrojených síl SR na Ministerstve obrany

Autor: MO SR - KOd , Foto: MO SR - Ivan Kelement - Dátum: 25.09.2012
Čítanosť: 11124
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share