Preskocit navigáciu

Septembrová rotácia slovenských vojakov v Afganistane


Septembrová rotácia slovenských vojakov v Afganistane

V dňoch 11.-23. septembra 2012 vo vojenskej operácii ISAF v Afganistane prebehla rotácia príslušníkov ozbrojených síl Slovenskej republiky, ktorí v tejto operácii pôsobili od marca do septembra. K výmene stráží došlo u dvoch čiat strážnej jednotky KAF (Kandahar Airfield) a časti jej velenia, ďalej u troch dôstojníkov, ktorí pôsobia na veliteľstve RC South (Veliteľstvo Juh), ďalších dvoch dôstojníkov, ktorí sú súčasťou medzinárodného PRT (Provintion Reconstriuction Team) a desiatich príslušníkov strážnej jednotky Tarin Kowt.

Ďalej sa vystriedali príslušníci 5. pluku špeciálneho určenia zo Žiliny, ktorí pôsobia v SOTU (Special Operation Task Unit). Slovenský kontingent vo vojenskej operácii ISAF je od tejto rotácie posilnený o dvoch príslušníkov vojenskej polície, ktorí budú pôsobiť v zostave IMP (International Militari Police).

Súčasťou odovzdávania a preberania operačnej úlohy v tejto vojenskej operácii je udeľovanie medailí Non Article 5 NATO Medal za službu vo vojenskej operácii ISAF v Afganistane. Odchádzajúci príslušníci slovenského kontingentu boli týmto vyznamenaním dekorovaní veliteľom vojenskej základne KAF (Kandahar Airfield) brigádnym generálom Scottom Dennisom dňa 17. septembra 2012. Pán generál vo svojom príhovore vysoko ocenil profesionalitu a nasadenie slovenských vojakov pri zabezpečení Force Protection najväčšej vojenskej základne NATO na svete a neoceniteľnú prácu ženistov pri realizácii odborných projektov na základni i mimo nej. Medaila je pre každého vojaka vysokým ocenením, no úprimné slová uznania a vďaky z úst samotného veliteľa vojenskej základne KAF a veliteľa slovenského kontingentu sú taktiež veľkým vyznamenaním pre všetkých, ktorí do služby v tejto náročnej misii vložili kus svojho vojenského srdca. Gratuláciou k udeleniu vyznamenania za službu vo vojenskej operácii ISAF, podaním ruky a slovami vďaky sa odchádzajúcim vojakom za ich prácu prihovoril aj veliteľ Centra riadenia operácií - zástupca náčelníka štábu pre operácie generálneho štábu ozbrojených síl Slovenskej republiky plukovník gšt. Daniel Zmeko.

Bezprostredne po prílete do vlasti budú príslušníci ozbrojených síl Slovenskej republiky, ktorí počas šiestich mesiacov pôsobili v najnáročnejšej vojenskej operácii, na vojenskom letisku Sliač slávnostne dekorovaní medailami Za službu vo vojenskej operácii.


Septembrová rotácia slovenských vojakov v AfganistaneSeptembrová rotácia slovenských vojakov v AfganistaneSeptembrová rotácia slovenských vojakov v AfganistaneSeptembrová rotácia slovenských vojakov v AfganistaneSeptembrová rotácia slovenských vojakov v AfganistaneSeptembrová rotácia slovenských vojakov v AfganistaneSeptembrová rotácia slovenských vojakov v AfganistaneSeptembrová rotácia slovenských vojakov v AfganistaneSeptembrová rotácia slovenských vojakov v Afganistane

Autor: SLOVCON ISAF , Foto: SLOVCON ISAF - Dátum: 25.09.2012
Čítanosť: 13586
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share