Preskocit navigáciu

Účasť príslušníkov OS SR na medzinárodnom cvičení v Gruzínsku


Účasť príslušníkov OS SR na medzinárodnom cvičení v Gruzínsku

Zemetrasenie o sile 6,8 Richterovej stupnice bolo zaznamenané dňa 20. septembra 2012 južne od hlavného mesta Gruzínska Tbilisi. Najviac bolo zemetrasením postihnuté mesto Rustavi, vzdialené od hlavného mesta 35 km. Priamo ohrozených je až 100 000 obyvateľov, pričom najväčšou hrozbou je chemická továreň. Ohrozené sú okrem mesta Rustavi aj okolité obce, železnica, diaľnice a ropovod.

Toto je len krátky úryvok z námetu medzinárodného cvičenia „GEORGIA 2012“, ktoré sa koná v dňoch 22.-28. septembra 2012 na území Gruzínska za účasti príslušníkov OS SR. Cvičenie vychádza zo záverov Summitu NATO v Chicagu na prehĺbenie spolupráce medzi vojenskými a civilnými zložkami a je zamerané na manažment následkov katastrof a na koordináciu medzinárodných organizácií, OSN, medzinárodnej pomoci, ako aj mimovládnych organizácií v kontexte krízového riadenia. Cvičenia sa okrem Slovenskej republiky zúčastňuje ďalších 12 krajín s viac ako tisíc cvičiacimi.

Účasť Slovenska na predmetnom cvičení je zabezpečovaná v súvislosti s prevzatím úlohy vedúcej krajiny (Lead nation) v oblasti výstavby Spoločného vyhodnocovacieho tímu pre oblasť radiačnej, chemickej a biologickej ochrany – CBRN JAT (Chemical, Biological, Radiological and Nuclear Joint Assesment Team). Uvedený tím, ktorému velí plk. Miroslav Fázik, je zložený zo siedmych príslušníkov OS SR a jedného príslušníka OS Maďarskej republiky. Ide o tím rýchleho nasadenia NRF (NATO Response Forces), ktorý na požiadanie zabezpečuje odborné poradenstvo veliteľom NATO v oblasti RCHBO.

Medzinárodné cvičenie riadi jedna z organizácií NATO, konkrétne Euro-Atlantic Disaster Response Coordination Centre (EADRCC). Napriek tomu, že je pre civilné organizácie (záchranárov, OSN, medzinárodné organizácie a pod.) v poradí už šiestym cvičením, vojenské jednotky typu NATO CBRN JAT participujú na ňom prvýkrát. Účasť našich vojakov na tomto významnom cvičení je súčasťou priebežnej prípravy na prípadné nasadenie do operácie.


Účasť príslušníkov OS SR na medzinárodnom cvičení v GruzínskuÚčasť príslušníkov OS SR na medzinárodnom cvičení v GruzínskuÚčasť príslušníkov OS SR na medzinárodnom cvičení v GruzínskuÚčasť príslušníkov OS SR na medzinárodnom cvičení v Gruzínsku

Autor: mjr. Roland Bartakovics, mjr. Peter Koška , Foto: mjr. Peter Koška - Dátum: 27.09.2012
Čítanosť: 13090
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share