Preskocit navigáciu

Druhá rotácia SVK SOF späť vo vlasti


Druhá rotácia SVK SOF späť vo vlasti

 "Stáť pred nastúpenými jednotkami, ktorých príslušníci sa v poriadku vrátili z plnenia úloh v zahraničných operáciách, ma ako ministra obrany napĺňa pocitom radosti a hrdosti. Preto mi dovoľte, aby som Vás - príslušníci slovenského kontingentu operácie ISAF - privítal doma, na Slovensku. Som naozaj úprimne rád, že sa s Vami stretávam pri takej príjemnej a zároveň pre nás všetkých dôležitej slávnostnej príležitosti", prihovoril sa prítomným minister obrany SR Martin Glváč v stredu 26. septembra 2012. Tá patrila na sliačskej leteckej základni privítaniu 18. rotácie afganskej operácie ISAF.

 Medzi vojakmi, ktorí sa po polročnom pôsobení v operácii medzinárodného krízového manažmentu vrátili do vlasti, nechýbala ani dvadsiatka 2. rotácie slovenských ISAF SOF, príslušníkov žilinského 5. pluku špeciálneho určenia. Pamätnými medailami "Za účasť vo vojenskej operácii", udelenými ministrom obrany SR, svojich vojakov dekoroval veliteľ pluku plukovník Ľubomír Šebo. Minister obrany zdôraznil, že: "výborné splnenie úloh je tým najlepším dôkazom toho, že Slovenská republika si plní záväzky voči Severoatlantickej aliancii ako plnoprávny člen a dôveryhodný partner. Môžem Vás uistiť, že aj my – vedenie rezortu obrany a ozbrojených síl - sme patrične hrdí na Vás, Vaše odhodlanie a Váš osobný prínos k vzornej reprezentácii Slovenskej republiky v medzinárodnom prostredí", a dodal: "v tejto chvíli by som rád využil príležitosť, aby som vyjadril uznanie a vďaku aj Vašim rodinám – manželkám, manželom, deťom, rodičom, priateľom a známym, jednoducho všetkým, ktorí Vás po celý čas Vášho odlúčenia podporovali a ktorí sa spolu s nami tešia z Vášho úspešného návratu". 

 

Operácia ISAF SOF - Afganistan

 Časť nasadených vojakov ozbrojených síl SR v operácii ISAF v Afganistane tvoria príslušníci žilinského 5. pluku špeciálneho určenia. Náplňou činnosti tejto SOF jednotky (Special Operation Forces - Sily pre špeciálne operácie) je plnenie plného spektra úloh Síl pre špeciálne operácie ako ich jediného predstaviteľa v štruktúre OS SR. Tie všeobecne pozostávajú zo špeciálneho prieskumu a pozorovania, úderných akcií, vojenskej asistencie, vybraných úloh asistenčných operácií, poskytovania špecialistov a protiteroristickej činnosti.

 Dvadsaťjeden vojakov 5. pluku špeciálneho určenia cvičilo špeciálne policajné zásahové jednotky PRC (Provincial Response Company – provinčné zásahové tímy) od marca tohoto roka. Už niekoľko dní ich nahrádza 3. rotácia SVK SOF. Ich poslaním je výcvik PRC, ktorého neoddeliteľnou súčasťou je i reálne spoločné nasadenie v operáciách v teréne – spoločné operácie a mentorovanie afganských partnerov. Do dnešného dňa vycvičili viac než dvesto príslušníkov afganských zásahových tímov, ktorí budú v budúcnosti schopní plniť úlohy afganských bezpečnostných špeciálnych policajných síl.

 Činnosť tejto jednotky – SOTU (Special Operations Task Unit – Skupina špeciálneho určenia) - má byť v konečnom dôsledku výrazným príspevkom pre takzvanú tranzíciu, čiže výcvik afganskej národnej armády a bezpečnostných síl pre postupné odovzdávania moci v krajine.

 Miesto presnej dislokácie, resp. provincia, v ktorej je vybudovaná materská základňa, kde trvalo pôsobí táto slovenská jednotka, sa nezverejňuje. Všeobecne hovoríme o východe Afganistanu.

 Žilinský 5. pluk špeciálneho určenia má významné postavenie aj na domácom poli krízového manažmentu. S bezpečnosťou operácií, ale i s bezpečnosťou príslušníkov pluku súvisia zaužívané opatrenia pre citlivé narábanie s identitou jednotlivcov – ich menami a podobizňami v médiach.


Druhá rotácia SVK SOF späť vo vlasti I.Druhá rotácia SVK SOF späť vo vlasti I.Druhá rotácia SVK SOF späť vo vlasti I.Druhá rotácia SVK SOF späť vo vlasti I.Druhá rotácia SVK SOF späť vo vlasti II.Druhá rotácia SVK SOF späť vo vlasti II.Druhá rotácia SVK SOF späť vo vlasti II.Druhá rotácia SVK SOF späť vo vlasti II.Druhá rotácia SVK SOF späť vo vlasti III.

Autor: 5. pšu - npor. Mário Pažický , Foto: 5. pšu - npor. Mário Pažický - Dátum: 27.09.2012
Čítanosť: 45792
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share