Preskocit navigáciu

Šéf Národnej gardy navštívil slovenské SOF


Šéf Národnej gardy navštívil slovenské SOF

 V utorok 25. septembra 2012 navštívil žilinský 5. pluk špeciálneho určenia, v sprievode náčelníka Generálneho štábu OS SR generálporučíka Petra Vojteka, veliteľ Národnej gardy štátu Indiana (USA) generálmajor Roy Martin Umbarger. Návšteva pluku bola jednou z generálových zastávok týždňového turné po Slovensku.

 Veliteľ pluku plukovník Ľubomír Šebo hosťom na brífingu pripomenul históriu pluku a zoznámil ich s jeho poslaním, štruktúrou a najaktuálnejšími úlohami na domácom poli a v zahraničí. Generál Umbarger svoju pozornosť upriamil na pôsobenie jednotky SVK SOF (Slovak Special Operations Forces - slovenské sily pre špeciálne operácie) v operácii ISAF v Afganistane. Príprava na nasadenie SVK SOF i samotné operácie sú realizované s parterstvom americkej strany. Veliteľ Národnej gardy sa ďalej zaujímal o perspektívny rozvoj slovenských SOF a ich predpokladané budúce  nasadenie do operácie ISAF už v zostave SOTG (Special Operations Task Group - samostatné účelové zoskupenie).

 Pre Umbargera bola na pôde pluku pripravená ukážka výstroja a výzbroje, ktoré žilinskí vojaci v súčastnosti používajú. Dynamická ukážka výcviku s orientáciou na výkon činností z portfólia plnených úloh týchto elitných vojakov v operácii ISAF SOF v Afganistane ilustrovala nastrelenie skupiny špeciálneho určenia a eliminovanie protivníkov a zásah proti predpokladanej teroristickej bunke niektorej z nelegálnych organizácií pôsobiacich proti vlastným obyvateľom i koalícii.

 V závere návštevy 5. pluku špeciálneho určenia americký hosť poprial všetkým jeho členom úspešné zvládnutie úloh v operácii ISAF SOF a šťastný návrat do vlasti v plnom zdraví.


Šéf Národnej gardy navštívil slovenské SOF I.Šéf Národnej gardy navštívil slovenské SOF I.Šéf Národnej gardy navštívil slovenské SOF I.Šéf Národnej gardy navštívil slovenské SOF I.Šéf Národnej gardy navštívil slovenské SOF II.Šéf Národnej gardy navštívil slovenské SOF II.Šéf Národnej gardy navštívil slovenské SOF II.Šéf Národnej gardy navštívil slovenské SOF II.Šéf Národnej gardy navštívil slovenské SOF III.Šéf Národnej gardy navštívil slovenské SOF III.Šéf Národnej gardy navštívil slovenské SOF III.Šéf Národnej gardy navštívil slovenské SOF III.Šéf Národnej gardy navštívil slovenské SOF IV.Šéf Národnej gardy navštívil slovenské SOF IV.Šéf Národnej gardy navštívil slovenské SOF IV.Šéf Národnej gardy navštívil slovenské SOF IV.Šéf Národnej gardy navštívil slovenské SOF V.Šéf Národnej gardy navštívil slovenské SOF V.

Autor: 5. pšu - npor. Mário Pažický , Foto: 5. pšu - npor. Mário Pažický - Dátum: 26.09.2012
Čítanosť: 45478
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share