Preskocit navigáciu

Konferencia NATO 2020 a ozbrojené sily : ako ďalej? aj za účasti náčelníka GŠ


Konferencia NATO 2020 a ozbrojené sily : ako ďalej? aj za účasti náčelníka GŠ Počas konferencie „NATO 2020 a ozbrojené sily : ako ďalej?“ organizovanej Centrom pre európske a severoatlantické vzťahy (CENAA) v dňoch 2. a 3. októbra 2012, vystúpil aj náčelník generálneho štábu OS SR.

Generálporučík Peter Vojtek sa zúčastnil v prvý deň konferencie panelovej diskusie s témou: „Budúcnosť inteligentnej obrany“. V rámci tejto diskusie vystúpili aj náčelník generálneho štábu Armády ČR generál Petr Pavel, riaditeľ Veliteľstva logistiky generálneho štábu maďarských ozbrojených síl generál László Frigyer, predstaviteľ Riaditeľstva strategického plánovania generálneho štábu poľských ozbrojených síl generál Zdzislaw Antczak, rektor Akadémie OS generála M. R. Štefánika generál Boris Ďurkech.

Generál Vojtek vo svojom vystúpení vyzdvihol zmysel inteligentnej obrany najmä teraz, v čase finančnej krízy. Ako uviedol: „Štáty môžu zvyšovať operačnú pripravenosť svojich ozbrojených síl, získavať spôsobilosti a súčasne sa vyhnúť zvýšeným nákladom.“ Ďalej generál Vojtek spomenul kľúčové predpoklady pre inteligentnú obranu a jej úspešnú realizáciu: „Inteligentná obrana je založená na troch hlavných pilieroch, a to spolupráci, vytváraní priorít a špecializácii.“ Pričom priestor na spoluprácu vidí generál Vojtek hlavne v regionálnej spolupráci menšieho počtu štátov nakoľko podľa jeho slov: „Rozsiahle projekty organizované NATO zahŕňajú príliš veľa partnerov.“ V prípade Slovenskej republiky sú podľa generála Vojteka vhodným priestorom pre spoluprácu krajiny V4.

Koncepcia inteligentnej obrany môže byť úspešná za predpokladu, že krajiny, ktoré sa rozhodnú spájať spôsobilosti, dovolia zároveň aj ich spoločné využívanie. Jedným z prvých krokov napĺňania tejto koncepcie bola aj práve skončená konferencia.

Konferencia NATO 2020 a ozbrojené sily : ako ďalej? aj za účasti náčelníka GŠKonferencia NATO 2020 a ozbrojené sily : ako ďalej? aj za účasti náčelníka GŠKonferencia NATO 2020 a ozbrojené sily : ako ďalej? aj za účasti náčelníka GŠ

Autor: npor. Denisa Haasová , Foto: Juraj Výboch - Dátum: 03.10.2012
Čítanosť: 11209
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share