Preskocit navigáciu

Vojtek a Shirreff o budúcnosti operácií


Vojtek a Shirreff o budúcnosti operácií

Náčelník Generálneho štábu OS SR generálporučík Peter Vojtek dnes 4. októbra privítal na pôde Ministerstva obrany SR zástupcu hlavného veliteľa Spojeneckých síl v Európe (DSACEUR) generála Richarda Shirreffa.

Počas spoločného rokovania, za účasti 1. zástupcu náčelníka GŠ OS SR generálmajora Miroslava Kociana, národného vojenského predstaviteľa pri SHAPE (Mons) brigádneho generála Ivana Hirku a náčelníkov štábov GŠ OS SR, generálporučík Vojtek oboznámil svojho partnera o aktuálnom pôsobení príslušníkov OS SR v zahraničných operáciách ISAF a EUFOR ALTHEA a o zámere ďalšieho pôsobenie OS SR v Afganistane do roku 2014. Zároveň náčelník Generálneho štábu informoval generála Shirreffa, že v júli 2012 NR SR schválila niekoľko zmien v príspevku SR do operácie v Afganistane. Hlavným cieľom týchto zmien je pripraviť stabilnú pôdu pre vybudovanie a nasadenie Skupiny pre plnenie úloh špeciálnych operácií (SOTG) v máji 2014, ktorá by mala plniť úlohy mentoringu a poradenstva pre jednotky špeciálnych operácií Afganskej armády a polície. Zároveň generálporučík Vojtek vyjadril podporu pokračovania exekutívneho mandátu operácie EUFOR ALTHEA a potvrdil, že Slovenská republika zachová svoj príspevok v operácii tak dlho, ako to bude potrebné.

V dopoludňajších hodinách sa s generálom Richardom Shirreffom stretol aj minister obrany SR Martin Glváč. Počas rokovania minister deklaroval, že Slovenská republika je stabilným spojencom v Severoatlantickej aliancii a preto je pripravená prispôsobiť sa aktuálnym požiadavkám v operácii ISAF v Afganistane. Generál Shirreff potvrdil, že Afganistan je v súčasnosti najdôležitejším úsilím NATO. „Bol som informovaný o vašich zámeroch so sťahovaním a nasadzovaním nového typu síl. Myslím si, že vaše snahy sú úctyhodné a budú prospešné pre celý projekt,“ uviedol. Zároveň však potvrdil, že z vojenského hľadiska je veľmi dôležité, aby Slovenská republika zachovala v Kandaháre aj svoje strážne jednotky. „V tomto zmysle budeme formulovať aj ďalšie požiadavky,“ zdôraznil.

Minister Glváč ocenil všetky formy doterajšej spolupráce s Alianciou a potvrdil, že Slovensko je pripravené spolupracovať aj naďalej v takej miere, ako mu to dovolí ekonomika. „Žiadny iný problém nemáme,“ zdôraznil. Zároveň ocenil generálove pozitívne hodnotenie slovenských vojakov, ktorí pôsobia v zahraničí. „Som rád, že to nie je iba diplomatické klišé, pretože slová chvály počujem naozaj z mnohých strán,“ povedal.


Vojtek a Shirreff o budúcnosti operáciíVojtek a Shirreff o budúcnosti operáciíVojtek a Shirreff o budúcnosti operáciíVojtek a Shirreff o budúcnosti operáciíVojtek a Shirreff o budúcnosti operáciíVojtek a Shirreff o budúcnosti operáciíVojtek a Shirreff o budúcnosti operáciíVojtek a Shirreff o budúcnosti operáciíVojtek a Shirreff o budúcnosti operáciíVojtek a Shirreff o budúcnosti operáciíVojtek a Shirreff o budúcnosti operáciíVojtek a Shirreff o budúcnosti operáciíVojtek a Shirreff o budúcnosti operáciíVojtek a Shirreff o budúcnosti operáciíVojtek a Shirreff o budúcnosti operáciíVojtek a Shirreff o budúcnosti operáciíVojtek a Shirreff o budúcnosti operáciíVojtek a Shirreff o budúcnosti operáciíVojtek a Shirreff o budúcnosti operáciíVojtek a Shirreff o budúcnosti operáciíVojtek a Shirreff o budúcnosti operáciíVojtek a Shirreff o budúcnosti operáciíVojtek a Shirreff o budúcnosti operácií

Autor: KaNGŠ - Andrea Hankoščáková, MO SR - KOd , Foto: KaNGŠ - Denisa Haasová, MO SR - Viktor Cicko - Dátum: 04.10.2012
Čítanosť: 12475
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share