Preskocit navigáciu

68. výročie Karpatsko-duklianskej operácie


68. výročie Karpatsko-duklianskej operácie

Minister obrany SR Martin Glváč sa spolu s náčelníkom Generálneho štábu OS SR generálporučíkom Petrom Vojtekom v sobotu 6. októbra zúčastnili na oslavách 68. výročia Karpatsko-duklianskej operácie a pripomenuli si Deň obetí Dukly. Svoj úprimný obdiv za odvahu a statočnosť vyjadrili všetkým priamym účastníkom bojov. „Ďakujeme všetkým, ktorí v Duklianskom priesmyku bojovali a urýchlili proces oslobodzovania celej našej krajiny, ba i celej Európy,“ povedal šéf rezortu obrany pri pamätníku československých vojakov na Dukle.

Položiť vlastný život v boji za slobodu je podľa šéfa rezortu obrany bezpochyby najviac, čo môže človek obetovať. „Prišli sme, aby sme tým, ktorí svoje životy obetovali, poďakovali. Obdivujeme ich hrdinstvo, v ktorom sa odráža prirodzená ľudská túžba po slobode,“ zdôraznil. Zároveň pripomenul, že rovnako ako počas Karpatsko-duklianskej operácie, keď slovenskí vojaci nečakali nečinne na pomoc veľmocí, aj naši vojaci dnes aktívne spolupracujú na riešení vojenských a nevojenských ohrození, ktoré narúšajú svetovú stabilitu a mier. „Doma i v medzinárodných misiách podporujú, udržiavajú a vytvárajú bezpečnejší svet pre všetkých,“ zdôraznil.

Karpatsko-duklianska operácia bola útočná operácia sovietskych a československých vojenských jednotiek, ktorá mala spojiť povstalecké sily SNP so sovietskymi vojskami. Trvala v období od 8. septembra 1944 do 28. októbra 1944. Bola jednou z najťažších operácií na našom území a vyžiadala si veľké obete. Pamätník na Dukle, venovaný československým vojakom je symbolom víťazstva a hrdinstva ľudí tragickej a dramatickej Karpatsko-duklianskej operácie.

Súčasťou osláv na východnom Slovensku bola aj pietna spomienka pri Pamätníku sovietskej armády vo Svidníku a pri soche armádneho generála Ludvika Svobodu. Pri príležitosti Dňa obetí Dukly Šéf rezortu obrany odovzdal účastníkom Karpatsko-duklianskej operácie pamätné medaily.

Na oslavách sa zúčastnil aj prezident SR Ivan Gašparovič, minister životného prostredia Peter Žiga, prvý námestník ministra obrany Českej republiky Vlastimil Picek, štátny tajomník pre obrannú politiku z Poľskej republiky Robert Kupiecki a zástupcovia veľvyslanectiev akreditovaných v SR.


68. výročie Karpatsko-duklianskej operácie68. výročie Karpatsko-duklianskej operácie68. výročie Karpatsko-duklianskej operácie68. výročie Karpatsko-duklianskej operácie68. výročie Karpatsko-duklianskej operácie68. výročie Karpatsko-duklianskej operácie68. výročie Karpatsko-duklianskej operácie68. výročie Karpatsko-duklianskej operácie68. výročie Karpatsko-duklianskej operácie68. výročie Karpatsko-duklianskej operácie68. výročie Karpatsko-duklianskej operácie68. výročie Karpatsko-duklianskej operácie68. výročie Karpatsko-duklianskej operácie68. výročie Karpatsko-duklianskej operácie68. výročie Karpatsko-duklianskej operácie68. výročie Karpatsko-duklianskej operácie

Autor: MO SR - KOd , Foto: MO SR - Martin Čambalik a OS SR - npor. Andrea Rišianová - Dátum: 08.10.2012
Čítanosť: 11866
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share